Предна В момента Следва
ENRIQUE IGLESIAS HEARTBEAT

Power news

Пламена Кирова, етнографска експозиция - Бургас: На Коледа се поднася питка с парà, на нова година - баница с късмети

Пламена Кирова, етнографска експозиция - Бургас: На Коледа се поднася питка с парà, на нова година - баница с късмети

За традициите, които не трябва да забравяме в навечерието на Бъдни вечер, разговаряме с Пламена Кирова, уредник в етнографската експозиция на Историческия музей – Бургас. Според нея най-важното, което трябва да направим е да съберем семейството около празничната трапеза. „На нея трябва да има нечетен брой постни ястия. Добре е трапезата да бъде хубаво украсена. Постните ястия се приготвят според възможностите и желанията на домакинята. Наскоро ме питаха дали се броят и орехите, лукът и чесънът, които са на трапезата. Да, броят се. Всяка домакиня може да поднесе на масата 7, 9, 11 или повече постни ястия. Така както нашите деца днес очакват дядо Коледа, така нашите баби и дядовци да очаквали коледарите. Хората не са си лягали, докато не дойдат в техния дом, тези, които носят благата вест, че Спасителят се е родил”, разказа Пламена Кирова. Тя допълва, че в Коледния ден минават и малките коледари, които да сурвакат за здраве.  Младите семейства, които са слючили брак през годината, отиват на гости на своите кръстници,както и при родителите на булката.

Уредникът на етнографската експозиция е категорична, че баницата с късмети се върти на 1 януари. А на Коледа се прави обреден хляб с парà. Според нея баницата е с яйца и млечни продукти и затова тя се поднася на Васильовден. Пламена Кирова напомня, че първото парче от питката за Коледа се поставя пред иконата на Богородица, а останалите се раздават по старшинство. И ако днес даваме първо на децата, то едно време първи са получавали от питката най-възрастните.  

В ефира на Power FM бургазлии разказаха и за своите традиции за празничната трапеза. Възрастна жена сподели, че ще посрещне празника сама, а компания ще и прави само нейното куче. Задължително на нейната трапеза обаче ще има пълнени чушки с боб. Тя поставя скилидки чесън, който предпазват от злото, както и орехи и сол.

Друга дама споделя, че ще приготви постни сарми, боб, содена питка с парà. „Ще се съберем семейно с децата, с родителите ни и ще си пожелаем да сме живи и здрави. На празника се радват най-много децата и става голяма борба за питката. Но парàта е само една и смятаме, че в който и да се падне, е добра поличба. Пожелаваме си, както на свещта върху питката гори огънят, символ на топлина и щастие, така през цялата година да ни е топло, да сме щастливи и да сме здрави”, сподели дамата. Тя пожела на всички това, което си пожелаят за следващата година, да им се сбъдне. Тя пожела още, да вярват в мечтите си и да ги преследват до край, защото когато човек наистина иска нещо, то се сбъдва. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация