Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Пещта на Школата по керамика в СУ"Иван Вазов" е ремонтирана и готова за работа

Пещта на Школата по керамика в СУ"Иван Вазов" е ремонтирана и готова за работа

Днес в СУ"Иван Вазов" Бургас беше показана ремонтираната пещ на Школата по керамика. На място се видя как работи съоражението, както и някои от първите експонати, направена с негова помощ. Щастие и оптимизъм за бъдещи успехи и творчество лъхаха по време на събитието, на което присъстваше Йорданка Ананиева, зам. кмет образование и култура на община Бургас, директорът на СУ"Иван Вазов" Виктор Григоров и Иван Арабаджиев,скулпторът – реставратор, който води школата по керамика в СУ „Иван Вазов". Пещта е  реалност благодарение на бургаската общественост и подкрепа, на двете дарителски кампании събрали общо 1300 лв и благодарение на Община Бургас, която дарява нужният остатък от 4000 лв. Школата по керамика подкрепя и "Ротари-клуб", който ще дари ново грънчарско колело с по - големи възможности. 

 

 

 

"Школата по керамика е не само славна легенда, гордостта и визитката на нашето училище. Тя ни е изключително необходима, защото ние ще възобновим традицията да се провеждат занятия на учениците от нашето училище в нея в часовете по изобразително изкуство и във втората фаза на проект "Твоят час".Бихме искали, ако получим одобрението на Община Бургас, да организираме курсове по керамика на заинтерисовани деца и техните родители в удобно за тях време. Изключително съм щастлив днес, защото всичко това, което се случи събужда у мен вярата, че правилно насочените усилия на хора с ясно поставена цел неменуемо водят до желания успех", каза по време на демонстрацията Виктор Григоров, директор на училището. 

И за да е всичко истинско първата гипсова ваза, която ще се опече в новата пещ беше направена лично от г - жа Ананиева на грънчарско колело. Тя не се уплаши и изцапа ръце в глина, за да сътвори артикула и чисто по детски заяви: "Вече знам защо децата нямат търпение за грънчарските курсове!"

 

 

  Откровено най - горд и щастлив от придобивката обаче е ръководителят на Школата по керамика, известният скулптор - реставратор Иван Арабаджиев." Доста хора ни помогнаха това да се осъществи и всичкия ни труд не отиде на вятъра. За мен лично това беше голямо напрежение. 5 години се моля на най - различни хора с някаква надежда да стане пеща. Натрупаха се доста предмети от децата през този времеви интервал. Сега тази е наистина модерна пещ, защото стените на старата бяха 50 см дебели, а на тази са около 10 см. Обема е 350 л, 18 киловата. Сега новата пещ събира доста неща и аз в началото малко се стреснах, защото даже може и едно прасенце да се оппече тука, но няма да посягаме на животните, а ще печем прасенца от керамика. Не само прасенца, а и бухалчета и всякакви животинчета, защото по този начин децата опознават природата и я обичат, и я пазят, и гледат да не унищожават това, което следващите поколения трябва да се възползват от него."

Йорданкиа Ананиева посочи СУ "Иван Вазов" като пример за едно възраждащо се училище. Тя посочи още, че има нужда обществото да повярва, че едно училище може да възроди своите традиции, може да ги направи привлекателни за съвременното младо поколение и  в същото време да предаде духът, с който е известен Бургас и духът към новото, към творчеството, към това да се стремиш да създаваш нещо ново и в същото време да правиш нещо, което поддържа традицията.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация