Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Пеликаните заеха новите си бургаски квартири

Пеликаните заеха новите си бургаски квартири

Тази седмица настъпи голяма радост сред екипа на проект "Солта на живота", LIFE+, защото платформите, които бяха построени през ноември, бяха заети от десетки къдроглави пеликани. На следващите дни се престрашиха и розовите, които първо бавно, но после настъпателно завзеха новите квартири.

В момента в южната част на Атанасовско езеро има над 200 пеликана - розови и къдроглави, които почти целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, оттам е навлязла и доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към Вая и Мандра, където се хранят.

След като в цялата страна се дебатира монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа дойдоха добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите.

 

Камерата позволява 24 часа да се наблюдава какво се случва и как си прекарват времето тези големи и много впечатляващи птици - в интерес на истината 80 % от времето им минава в оправяне на тоалета. След къдроглавите, розовите също се престрашиха да се качат на дървените платформи и дори в определени моменти ги изместиха почти изцяло. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия „квартал“.

Явно монтирането на двете изкуствени птици, които след конкурс бяха кръстени Влади и Ралица, изпълни своята мисия и успя да привлече пеликани на платформите. Спокойствието, което предлага района дава надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка (и кой знае още какво). 


Изграждането на платформите и макетите е част от проекта на БФБ "Създаване на благоприятни условия за нощувка и почивка и предпоставки за загнездване на световнозастрашения къдроглав пеликан в Атанасовско езеро", финансиран от козметичната фирма LUSH - Fresh Handmade Cosmetics и реалииран с подкрепата на БДЗП.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация