Предна В момента Следва
DEEPERISE MOVE ON (FEAT. JABBAR) REMIX

Power news

Пеликаните заеха новите си бургаски квартири

Пеликаните заеха новите си бургаски квартири

Тази седмица настъпи голяма радост сред екипа на проект "Солта на живота", LIFE+, защото платформите, които бяха построени през ноември, бяха заети от десетки къдроглави пеликани. На следващите дни се престрашиха и розовите, които първо бавно, но после настъпателно завзеха новите квартири.

В момента в южната част на Атанасовско езеро има над 200 пеликана - розови и къдроглави, които почти целия ден прекарват по валовете или плуват във водите. Най-вероятно с отварянето на шлюзовете, свързващи езерото с морето, оттам е навлязла и доста риба, което задържа птиците в соленото езеро, вместо да прелитат обичайно към Вая и Мандра, където се хранят.

След като в цялата страна се дебатира монтирането на камери в детските градини и ясли, екипът на проект „Солта на живота“ също реши да следи изкъсо положението на платформите за пеликани, за да наблюдава в реално време какво се случва на тях, привличат ли птици и какво правят те, когато кацнат. В средата на май бе монтирана специална камера и само седмица след монтажа дойдоха добрите новини - световно застрашените къдроглави пеликани кацнаха на платформите.

 

Камерата позволява 24 часа да се наблюдава какво се случва и как си прекарват времето тези големи и много впечатляващи птици - в интерес на истината 80 % от времето им минава в оправяне на тоалета. След къдроглавите, розовите също се престрашиха да се качат на дървените платформи и дори в определени моменти ги изместиха почти изцяло. В момента всеки вид е на отделна платформа, а вечер остават и нощуват в новия „квартал“.

Явно монтирането на двете изкуствени птици, които след конкурс бяха кръстени Влади и Ралица, изпълни своята мисия и успя да привлече пеликани на платформите. Спокойствието, което предлага района дава надежда, че тук птиците ще открият сигурно място за почивка и нощувка (и кой знае още какво). 


Изграждането на платформите и макетите е част от проекта на БФБ "Създаване на благоприятни условия за нощувка и почивка и предпоставки за загнездване на световнозастрашения къдроглав пеликан в Атанасовско езеро", финансиран от козметичната фирма LUSH - Fresh Handmade Cosmetics и реалииран с подкрепата на БДЗП.Power TOP 30

 • 1
  INNA, SEAN PAUL
  UP
 • 2
  BBNO$
  EDAMAME
 • 3
  DOJA CAT
  WOMAN
 • 4
  ADELE
  EASY ON ME
 • 5
  TOPIC
  MY HEART GOES
Цялата класация