Предна В момента Следва
DUA LIPA NEW RULES

Power news

Парадоксален казус покрай мостика

Парадоксален казус покрай мостика

  Община Бургас е изправена пред парадоксален казус - от една страна Европейският съюз ни задължава да изградим подходяща достъпна среда за хората с увреждания, а от друга - Министерството на културата не ни разрешава. Това сподели кметът Димитър Николов.

  Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата изпрати писмо в Община Бургас, с което отказва да съгласува предложението за изграждане на съоръжение тип "Наклонен асансьор" по ската до стълбището към мостика в Морската градина. Като мотив се посочва, че историческото ядро на Морската градина е обявено за паметник на парковото изкуство и е със статут на недвижима културна ценност от национално значение и затова изграждането на асансьор "противоречи на изведените режими за опазване на недвижимата културна ценност".

  В същото време реконструкцията на мостика и пространството около него е по европейски проект, а според директивите на ЕС местната власт е длъжна с реализацията на дейностите по проекта да осигури и достъп на хора в неравностойно положение до обекта.

   Община Бургас ще изпрати ново писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата с искане да разясни как да бъде разрешен казусът, така че хем да спази изискванията на Европейския съюз за осигуряване на задължителен достъп на хора в неравностойно положение, хем да се съобрази с отказа на Министерството и да не наруши Закона за културното наследство.Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  ALWAYS REMEMBER US THIS DAY
 • 2
  ALMA
  PERFECT
 • 3
  GEORGE EZRA
  SHOTGUN
 • 4
  ARIANA GRANDE
  BREAK UP WITH YOUR GIRLFRIEND I'M BORED
 • 5
  RAG'N'BONE MAN
  GIANT
Цялата класация