Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Отбелязваме Световния ден на влажните зони

 Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Три акта са съставили експерти на екоинспекцията в Бургас за лов на птици в района на защитена местност Бургаски солници при проверка на 27 януари, организирана от РИОСВ - Бургас, Регионалната дирекция по горите-Бургас и Българска фондация „Биоразнообразие“ /БФБ/. 

Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ като част от съвместната дейност по контрол спазването на Закона за лова и опазване на дивеча и на Закона за опазване на биологичното разнообразие във важни за опазването на зимуващите гъски зони, каквито са Атанасовското езеро, Бургаско езеро и Мандра - Пода.

Констатирано бе и използване на електрическо звуковъзпроизвеждащо устройство за привличане на птици в близост до езеро Вая, за което е съставен констативен протокол от експертите на Регионалната дирекция по горите-Бургас

На 30 януари отново бяха организирани проверки, по време на които нарушения не бяха установени.  На днешния 2-ри февруари се чества Световният ден на влажните зони. По този повод от Българска фондация „Биоразнообразие“  информират, че в Атанасовското езеро са наблюдавани около 500 птици и броят им в края на януари е рекорден за езерото.

Дигите на Атанасовско езеро са предпочитано място за почивка на къдроглавите пеликани през зимните месеци. Тези дни там са наблюдавани рекорден брой екземпляри - 685, които се подготвят да нощуват на ремонтираните в рамките на проект "Солта на живота" валове в езерото.

Къдроглавият пеликан не може да нощува директно във водата (както много други видове - патици, гъски и др.), а има нужда от спокойни места на брега, където да почива необезпокоявани. Той е световнозастрашен вид, като популацията му е оценена на 10 - 14 хиляди индивида. В Бургаските езера зимуват редовно 10 % от световната популация на този изчезващ вид. Оттук птиците поемат към делтата на р. Дунав и резерват "Сребърна", където гнездят в колонии.

Междувременно в бургаските езера в момента са установени вече над 250 000 големи белочели гъски и над 3400 от световнозастрашените червеногуши гъски. Това бе причината в края на ловния сезон в района на Бургас да се извършат проверки за отстрел на защитени  видове водполаващи птици, както и за лов в защитените територии.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация