Предна В момента Следва
FARRUKO PEPPAS (REMIX)

Power news

От днес започват честванията по случай шести февруари - Освобождението на Бургас от турско робство

От днес започват честванията по случай шести февруари - Освобождението на Бургас от турско робство

С тематична вечер, посветена поп Георги -  този заслужаващ почитта ни свещеник започват честванията по повод 139 години от Освобождението на Бургас от османско иго. Началото й е от 18.00 часа на 3 февруари, петък, зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино". Водещи на тематичната вечер, наречена "Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги", ще бъдат Георги Райков и Пламен Каров. В нея ще участва и Детски хор "Милка Стоева".

Поп Георги е роден в странджанското село Гьоктепе, днес Звездец. Расте в родолюбиво семейство и още от юношеската си възраст се запалва по идеята за духовно и политическо освобождение на родния край. Ръкоположен като свещеник, поп Георги обикаля от Бургас до Одрин, за да агитира за независима българска църква. Установява се в нашия град през 60-те години на 19-ти век и става водач на местната българска общност. Негова е идеята за създаване на първото българско училище в Бургас през 1869 г. На 21-ви април същата година, с дейното участие на поп Георги е основана и първата българска църква в нашия град.

На шести февруари, точната дата на Освобождението на Бургас, в 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков” ще се състои официалната церемония по издигане на националният флаг на Република България, с което ще изразим почитта си към загиналите в битката за свобода. След това,отново на площада бургаското православно духовенство ще отслужи празничнен молебен за благоденствието на свободен Бургас. Честванията продължават с полагане на цветя и венци на паметната плоча на Генерал Лермонтов – освободителя на Бургас, паметника на Руския лазарет в Приморски парк и на паметника на Руските освободители, където ще бъде проведен ритуал с отдаване на военни почести.

В същия ден в 17.00 часа в Регионален Исторически Музей – Бургас ще бъде открита тематична изложба посветена на Освобождението. Тя ще бъде представена в Иконната зала, в Историческа експозиция под надслов „Освобождението: военните кореспонденции изпращат” и  представя поглед върху донесенията и материалите, които са изпращани от различнии военни кореспонденции.

Финала на празненствата е в 18.00 часа в Дома на писателя на ул.” Вола”1, където ще бъде проведен рецитал на бургаски поети под надслов „Свобода единствена”.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация