Предна В момента Следва
LADY GAGA ALEJANDRO

Power news

Обучиха бургазлии в оказване на първа помощ

Обучиха бургазлии в оказване на първа помощ

Експерти към фондация "ОФФ Медия" обучиха в рамките на девет дни (20 - 28 юни, включително) 45 души от бургаския квартал "Победа" да оказват първа помощ при инциденти. Своеобразните практически уроци са част от проекта "Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи", финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Фондацията е един от партньорите в този проект.

Учим ги от това как да спрем силно кръвотечение до това как да реагираме при остра криза на инфаркти и инсулти, пояснява Александър Манушев. Експертите, осигурени от фондация "ОФФ Медия", имат дългогодишен опит с подобни дейности.

"Цялата идея на първата помощ е да бъде представена на хората така, че да бъде лесно разбираема и техниките лесно да се усвояват от всеки - независимо от неговата възраст, от неговото образование. Дори едно 12 - годишно дете лесно може да усвои всички техники, както един възрастен човек. Самите обучения преминават практически. Стараем се теорията да е сведена до минимум. Симулираме реални инциденти, учим ги как да правят превръзки, например, за да действат адекватно и бързо, ако им се наложи", споделя Александър Манушев.

14 - годишният Веселин е един от обучаващите се. Той вече се справя по-уверено и сръчно с превръзките, след обучението, като прилага опита върху  братовчед си, който е получил травма на ръката си. Веско е един от най-малките, преминали обучението, в което се включиха хора от всички възрасти.

Едно от важните неща при подобни инциденти, като порязване, например, е как да се спре кръвотечението, как и с какво да се промие раната и да се превърже, ако е по-малка. Това бе и един от практическите уроци на експертите, осигурени от фондация "ОФФ Медия". Те показаха и основните симптоми, по които да се разпознаят тежки случаи като инфаркти и инсулти, какво да се направи в първите минути, докато пристигне линейката.

Предстои да се проведат такива обучения и в Средец и Малко Търново и така да бъдат обхванати над 100 души. Това е първата част от проекта, който се финансира от Българо - швейцарската програма за сътрудничество. Във втората част, в началото на есента, са предвидени и състезания по първа помощ, в които да се включат и родители и деца и да покажат какво са научили на практика.

Целият проект на Община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Също част от проекта е изграждането на сграда за предучилищно и начално училищно образование в кв. "Победа", ремонт на детската градина в с. Звездец, изграждане на Център за развитие на общността в Средец и др. "Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи" е по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи", част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация "Областен ромски съюз", Основно училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Победа" и фондация "ОФФ Медия".Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация