Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Общинският съвет в Поморие се обяви против промените в НЗОК

Общинският съвет в Поморие се обяви против промените в НЗОК

Общинските съветници в Поморие приеха декларация, с която не подкрепят нормативните промени, въведени с Наредба № 11/09.12.2015 г., за определяне на пакета от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, съобщават оттам.

При действащата досега нормативна уредба, МБАЛ Поморие осъществява определен кръг здравни дейности, отговарящи на първо ниво на компетентност, при каквито условия е и регистрирано лечебното заведение.

Нормативните промени въвеждат изискване основна част от здравните дейности по финансираните от здравната каса клинични пътеки да се извършват единствено и само от лечебни заведения, притежаващи второ и по-високо ниво на компетентност, с което МБАЛ Поморие не разполага. Така единственото болнично заведение в общината - МБАЛ Поморие няма да може да извършва основни здравни дейности. Отражение ще има и в доболничната помощ и разкритите индивидуални практики, предвид взаимната свързаност между доболничната и болничната помощ и различните лечебни заведения. Освен че пациентите от малките населени места нямат възможност за ежедневно пътуване до областните центрове, промените в Наредбата водят и до невъзможност доказани медицински специалисти да продължат работата си в Поморие.

„Пакетът от здравни дейности е обвързан с предхождаща физиотерапия и рехабилитация. Дефицитът от този вид направления блокира достъпа на нуждаещите се до този вид медицински услуги. Физикалната терапия и рехабилитация е приоритет в цялостната стратегия за развитие на община Поморие и поради това всяка една рестрикция следва да се определи като неприемлива”, заяви председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов и допълни: „Промените в Наредбата са в дисонанс с усилията, които полага Община Поморие за подобряване, модернизиране и развитие на здравеопазването в общината. Факт са конкретни действия, извършвани от Община Поморие в насока поддържане и реконструкция на сградния фонд на болничното заведение, и в подобряване на условията за пациентите и за работещите. Част от тези действия са внедряването на мерки за енергийна ефективност по спечелени европейски проекти и дофинансирането на лечебното заведение.

Приетата декларация вече е изпратена на вниманието на министър-председателя на Република България Бойко Борисов, министъра на здравеопазването, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване и до всички парламентарни групи в Народното събрание.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация