Предна В момента Следва
SUMMER LOVE REMEMBER (NA NA HEY HEY)

Power news

ОБЩИНАТА С АПЕЛ КЪМ ШОФЬОРИТЕ ДА ОСВОБОДЯТ БУС ЛЕНТИТЕ

ОБЩИНАТА С АПЕЛ КЪМ ШОФЬОРИТЕ ДА ОСВОБОДЯТ БУС ЛЕНТИТЕ

Община Бургас се обръща с призив към водачите на автомобили и таксиметровите шофьори да не спират на обозначените бус ленти, за да не пречат на движението на автобусите от градския транспорт. Този призив е във връзка с въвеждането на новата транспортна схема на обществения превоз в Бургас, която ще влезе в сила от 26 ноември, събота. Припомняме, че датата е избрана умишлено, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни.

 

Промените в нагласите важат както за пътниците, така и за шофьорите в града. Водачите трябва да се съобразяват с това, че когато пътната лента е сигнализирана с жълта единична непрекъсната линия, тя е предназначена за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници и се забранява движението на други превозни средства по нея. За целта по трасето на автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.

 

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите. В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката.

При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини. Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата.

Община Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да се съобразят с новата пътна маркировка и сигнализация, и да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането е разрешено и не създава пречки за движението. Това важи най-вече за живеещите в следните райони:

ЦАУ Възраждане:
ул. "Въстаническа"
Спирка "Петко Росен"
Бул. "Ал. Георгиев Коджакафалията"/ ИРА/
Ул. "Дъга"
Ул. "Чаталджа"

ЦАУ Освобождение:
Бул. "Тракия"

ЦАУ Изгрев:
Ул. "Георги Калоянчев"
Ул. "Брацигово"

ЦАУ Приморие:
Ул. "Уилям Гладстон"
Ул. "Княгиня Мария Луиза"

 

Въпреки новите изисквания към шофьорите в града, общинска администрация се надява всички да проявят търпение и разбиране, да спазват правилата на новата транспортна схема, която цели по-бърз и по-удобен превоз за пътниците, облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии в Бургас.

"Всяко начало е трудно, но вярваме в способността на бургазлии да действат заедно, в синхрон. Градът ни се развива, расте, а ние трябва да го правим заедно с него. Стари или нови, правилата важат за всички и трябва да се спазват. Нека бъдем внимателни и толерантни на пътя, за да избегнем неприятните инциденти. Последният призив важи не само за шофьорите, но и за пешеходците", призовават от Общината.

 

Още за новата транспортна схема, която ще бъде въведена на 26 ноември 2016, можете да прочетете ТУК.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация