Предна В момента Следва
CALVIN HARRIS, SAM SMITH DESIRE

Power news

Община Бургас ще прилага специална програма за борба с агресията сред децата

Община Бургас ще прилага специална програма за борба с агресията сред децата

Община Бургас разработи собствена програма за борба с насилието в училищата. Тя вече е одобрена от Министерството на образованието и науката и ще се прилага  от началото на новата учебна година в началния курс на обучение.
Целта на проекта е да започне активна работа с онези млади момичета и момчета, които по една или друга причина са проявили нетолерантно отношение и агресивно поведение към свои връстници. Училищните психолози ще правят преценка кои деца са потенциално агресивни и се нуждаят от помощ.   
Община Бургас е първата в страната, която разработва подобна програма. Нейното прилагане има още една цел - да ограничи зависимостите сред учениците. Според експерти, ранната агресия сред децата води в по-късен етап и до употребата на наркотици.  
Подробностите по въвеждането на новата програма в бургаските учебни заведения бяха оповестени по време на дискусионен форум на тема "Тенденции в разпространението на зависимостите сред младите хора", организиран от Община Бургас и Общинския съвет по наркотични вещества.
Един от основните приоритети на местната администрация е да бъде ограничена употребата на упойващи вещества сред подрастващите. За тази цел през последната една година по идея на кмета Димитър Николов бяха проведени тестове за употреба на наркотици. На изследванията се подложиха 100 младежи от 11-ти клас от различни гимназии в Бургас. Тестовете се правят абсолютно анонимно след изричното съгласие на младежите, техните родители, преподавателите и директорите на учебните заведения.
"Ние започнахме работа в училищата много сериозно. Закупихме слюнчени тестове и направихме изследвания при пълна конфиденциалност. По този начин ние тръгнахме към дефиниране на проблема. Нашата цел е да координираме, доколкото е възможно и доколкото ни разрешава законът, да ангажираме всички институции, които имат отношение към този проблем", каза по време на дискусията зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.  
Резултатите от тестовете ще бъдат анализирани от специална комисия, съставена от токсиколози, психолози, педагози и лекари. Изводите от изследванията ще са база, на която ще се търсят ефективни мерки за борба с разпространението и употребата на наркотични вещества сред младежите в училищна възраст.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация