Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Оборудват модерно отделните кабинети на Дневния център за деца с увреждания в Морската градина

Оборудват модерно отделните кабинети на Дневния център за деца с увреждания в Морската градина

Започна поетапното внасяне на най-модерно оборудване в Дневния център за деца с увреждания в Морската градина. За осигуряване на комфорт по време на престоя и специализираните занятия, ново обзавеждане влиза в залата за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинета за психолог, логопед, залите за индивидуална и групова работа, психосензорната стая, трапезарията, кухнята и три спални помещения. Към момента е внесено необходимото сензорно оборудване, пособия за игра, обучение и рехабилитация на децата - тактилни пътеки, гумена бъркотия, музикална уредба, пъзели, интерактивен фиброоптичен килим и др. В процес на доставка са уреди за залата по лечебна физкултура, съобразени с нуждите на целевата група, които да допълнят комплексното въздействие от терапевтичните дейности. Предстои да бъде обособен кът за отдих на открито, в непосредствена близост до сградата, със зона за съоръжения и сензорна градина.

Кметът Димитър Николов посети Дневния център за деца с увреждания заедно със заместника си Руска Бояджиева и директора на общинска дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Мая Казанджиева, за да види как функционира друга негова нова придобивка. Това е подпомагаща технология за комуникация, обучение и синтезирана реч. Тя представлява специализиран софтуер, който предоставя готови страници за комуникация, възможност за редакция и създаване на нови страници и допълнителна функционалност. Тези възможности могат да бъдат използвани за ежедневно използване на текст към говор, обучение по език и граматика, развиване на различни познавателни функции. Децата могат да пишат с поглед, мишка или тъчскриийн, а написаното да се произнася. Могат да се използват образователни игри - например, чрез този софтуер децата учат цветовете или буквите. Игрите са създадени така, че по забавен начин да развиват умения за контрол и избор с помощта на поглед.

Самата сграда на Дневния център за деца с увреждания е известна на бургазлии като бившите казарми на 24-ти Черноморски пехотен полк. Ремонтът и смяната на предназначението й се случиха в резултат на общите усилия на Службата за сътрудничество и отбрана при Посолството на САЩ и Община Бургас. Центърът разполага с 10 кабинета. С децата работят психолози, социални работници, арт терапевти, логопеди, ресурсни учители и др. Посещенията са свободни. Децата могат да остават през целия ден. Пространствено и функционално сградата има капацитет да осигури подходящи условия за дневна грижа на 30 деца и възможност за консултативни услуги до 60 места.

Оборудването на Дневния център за деца с увреждания става със средства по проект "Създаване на условия за разкриване на 5 нови социални услуги на територията на община Бургас", Договор №: BG16RFOP001-5.001-0026-C01, Приоритетна ос 5: "Регионална социална инфраструктура", процедура BG16RFOP001-5.001 "Подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020".Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация