Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Обичаите на древните келти ще „оживеят“ този уикенд в „Акве Калиде“

 Обичаите на древните келти ще „оживеят“ този уикенд в „Акве Калиде“

Древната и мистична келтска култура ще бъде възродена този уикенд в туристически комплекс "Акве Калиде". Най-интересните традиции от фестивалите, посветени на келтската култура, които отдавна спечелиха сърцата на хората в целия свят, ще бъдат представени в два дни, изпълнени с игри, състезания, музикални изненади и награди.

Само на 22 и 23 юни от 10.00 часа можете да разберете какво представляват Мейпол и Хагис Хърлинг. Ще имате възможност да се включите в традиционни шотландска, ирландски и британски игри като "Мързелива пръчка", "Обръщане на дърво", "Царевична дупка" и др.

Келтската работилница ще провокира творческото мислене на всеки посетител, ще показва как да си изработите келтски сувенири или келтска къща.

Освен войнствена природа, келтските племена също са имали начини да се веселят - вижте как на 22 и 23 юни в ТК "Акве Калиде".

 

Програма

КЕЛТСКИ ПРАЗНИЦИ В АКВЕ КАЛИДЕ

22-23 юни 2019г.

Организатори:

Община Бургас, Сдружение "Ценности" - Бургас, Сдружение "Келтско наследство" -с. Хлябово, обл. Хасково и Сдружение "ТворецЪ" - гр. Мъглиж

СЪБОТА 22 ЮНИ

10.00  Кратка прeзентация на келтската култура.

10.15 Традиционна шотландска игра "Мързеливата пръчка" /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства "Highland Games" /провеждащи се в Шотландия от 11 век/.  Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме "Сертификат на Победител".

11.00 Игра "Cornhole" /"Царевична дупка"/ е изключително популярна днес. Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

12.00 Забавен келтски ритуал - ходене на зиг-заг с лъжица в ръка, върху която има яйце.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.  

14.00 "Хагис Хърлинг" - хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалче с тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди - келтски рекламни  сувенири.

15.00 -17.00.  На определен терен  всички желаещи с помощта на нашия екип изграждат традиционна келтска къща. Тя в основата си е обла, плетена конструкция, със зелен покрив от клони.

17.00 Край на първия ден.

ВТОРИ ДЕН - НЕДЕЛЯ 23 ЮНИ

10.00 -12.00  Образователен уъркшоп "Келтска работилница".

Първа част - професионален художник ще покаже техника за рисуване на келтски символи и ще разкаже за тях. Всеки участник може да нарисува  върху картон келтски символ, който ще си вземе за спомен.

Втора част. Художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход - торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

12-00-13.00  Пауза  - музикални игри с водещ и словесни тестове, свързани с келтската култура.   

13.00 Келтски ритуал "Намери сродна душа" /"Soulmate"/ .

Имаме голяма мишена с отпечатени букви върху нея. Всеки участник стреля с лък и безопасни стрели и която буква уцели - това е първата буква на сродната му душа. Всички участници получават награди келтски рекламни  сувенири.

14.00 "Обръщане на дърво" /"Caber Toss" / .   

Всеки участник се стреми така да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди - келтски рекламни сувенири, а тримата с най-добър резултат  - "Сертификат на Победител".

15.00-17.00

Празникът завършва с традиционен танц с ленти "Мейпол" /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници "Магическа захар" /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата - срещу тях. По този начин лентите се заплитат "като плитка на моминска глава".  Ритуалът завършва, когато "Мейпол" е изцяло заплетен с лентите.

17.00 край на събитието.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация