Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Новият Център за деца и младежи с увреждания е вече факт!

Новият Център за деца и младежи с увреждания е вече факт!

На мястото на старите казарми на ул. „24 Черноморски пехотен полк” в Приморски парт днес официално беше открита обновената сграда предназначена за Детски център за деца и младежи с увреждания. На събитието присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, зам. кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, г-жа Кирова директор на помощното училище „Паисий Хилендарски” в Бургас, представители на военния отдел на американското посолство в България, с чието сътрудничество се осъществява проекта. Идеята за новият Център се заражда преди шест години по молба на бургаските родители, които се налага всяка седмица по един ден да пътуват до Варна, за да провеждат нужните процедури на децата си. Общината приема присъсрце тяхната молба и заедно чрез кандидатстване по държавен проект, общинско финансиране и финансова подкрепа от САЩ мечтата на всички за тази придобивка вече е факт.

Проектът за обновяване на старите казармени сгради е на стойност 4 млн. лв. „ Община Бургас поиска от държавата бившата сграда на бившето военно окръжие на Бургас, но тази идея отпадна заради юредически неуредици. Тогава идентифицирахме сградата в морската градина. Малко трудно и сложно стана, защото тази зона е част от  групов паметник на парковото изкуство.Имаше доста брожения в Общински съвет, но в крайна сметка съветниците единодушно одобриха Детски социален център за деца с увреждания да се изгради в морската градина. Не се сещам за по – подходящо място от това – красиво, сред природата и сред всички нас. В момента услугата стартира с минималните уреди и апарати за терапия на децата, но се надявам съвсем скоро социалното министерство да ни одобри социалната услуга, за да можем да закупим останалите оборудвания и вече не само децата на Бургас, но и децата на целия Бургаски регион – Ямбол, Сливен, дори и Стара Загора чрез ползването на магистрала „Тракия” да могат да ползват тази изключително важна за терапията и пълноценен начин на живот услуга”, каза по време на откриването кметът Димитър Николов.

Полковник Шанън Джонсън, старши военен представител и военен аташе на американското посолство у нас от страна на Военният отдел на САЩ беше не по – малко развалнуван тъй като той разказа, че също има дете с увреждане, родило се преждевременно и заради това 18 години благодарение на такъв център и грижите положени там вече живее самостоятелно в апартамент в Лос Анжелис. Той не скри радостта и гордостта си от финализирането на проекта и старта на реалната дейност на Центъра , защото по неговите думи, въпреки че българи и американци като нация, хора и дори шофиране сме доста различни, когато става въпрос за важни неща сме преди всичко приятели, които работят доста добре заедно. Според него един народ се оценява  най - добре по отношението му към нуждаещите се.

 

Центърът за деца и младежи с увреждани започва дейността си с десет специалисти, защото толкова разновидности са терапиите, сред които влизат образователните, арт и др.

Успех и спорна работа с много обич и дръзновение ви желаем!Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация