Предна В момента Следва
ON AIR 16:00 - 18:00
Power Top 30 Програмата

Power news

Новата транспортна схема в Бургас заработи успешно

Новата транспортна схема в Бургас заработи успешно

Новата транспортна схема на обществения превоз в Бургас вече е в сила. Нейният гръбнак са новите бързи автобусни линии Б1 и Б2, които копират в голяма част маршрута на стария 211. Б1 свързва „Меден рудник” и „Изгрев”, а линия Б2, минава от „Меден рудник” към „Славейков”. Друг ключов елемент са захранващите линии. Благодарение на тях градският транспорт ще има възможност да обслужва по-ефективно вътрешността на кварталите.

От ОП "Бургасбус" уточняват, че хората по-често ще ползват повече от едно превозно средство, за да стигнат до крайната си цел. Но допълват, че пътуването няма да се оскъпи, благодарение на новата система за електронно таксуване. Онези, които ползват само 1 линия, от картата им ще се отнемат 0.95 лв., а при второто прехвърляне в рамките на 45 минути - 0.05лв. При всяко трето и следващо в рамките на този интервал от време ще е безплатно.

Новата "4", ще обслужва само Централна градска част. Тя ще тръгва от Автогара "Запад", след което ще преминава през булевард "Демокрация", улица "Гладстон" и отново ще пристига на Автогара "Запад". Линия "13"  ще пътува по маршрута ж.к. "Изгрев" - "Славейков",  а "9" ще е вътрешна за ж.к. "Меден рудник".

Промяна в маршрута ще има и за линия № "12". Тя ще тръгва от Терминал "Славейков", по маршрута на старата линия "12", след което ще преминава през Автогара "Запад", Терминал "Юг", покрай Морската градина на Бургас, Терминал "Изгрев", пред университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ще приключва курса си на спирката, от която е потеглил автобусът. В обратна посока ще пътува новата линия "11". И двете линии ще потеглят от Терминал "Славейков".

Автобусът, който пътува сега до квартал "Банево", става №3, до квартал "Рудник" ще пътува автобус с номер 6, от терминал "Славейков" до квартал "Лозово" - автобус с номер . До „Долно езерово” -  №7. Линия №8 ще тръгва от Автогара "Запад" и ще пътува до квартал "Горно Езерово", като определени курсове ще обслужват спирките по ул. "Генерал Вазов".

От  днес едновременно с въвеждане в експлоатация на новата транспортна схема, се променят и маршрутите за движение на междуселищните автобусни линии №5; №16; №18; №32, №62; линия Бургас - Българово; линия Бургас - Камено; линия Бургас - Извор; линия Бургас - Равна гора; линия Бургас - Крушевец.  Ето ги в актуалния им вид:

Линия №5 Бургас - Атия

АГ"Запад" - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална.....

.......ул. Индустриална - бул. Мария Луиза - АГ "Запад"

 

Линия №16 Бургас - Полски извор - Тръстиково

АГ"Запад" - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална - бул. Захари Стоянов.......

.......бул. Захари Стоянов - ул. Индустриална - бул. Мария Луиза - АГ"Запад" 

 

Линия №18 Бургас - Твърдица

АГ"Запад" - ул. Одрин - ул. Сан Стефано - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална.....

.......ул. Индустриална - бул. Мария Луиза -  ул.Сан Стефано - ул. Одрин - АГ "Запад"

 

Линия № 32  Бургас - Изворище / Брястовец / Драганово

АГ"Запад" - ул Сан Стефано - бул. Демокрация -  бул. Стефан Стамболов......

.......бул. Стефан Стамболов - бул. Демокрация - ул. Сан Стефано - (сп. "ул. Шейново")- АГ"Запад

 

Линия №62 Бургас - Драганово

АГ"Запад" - ул Сан Стефано - бул. Демокрация -  бул. Стефан Стамболов......

.......бул. Стефан Стамболов - бул. Демокрация - ул. Сан Стефано  - (сп. "ул. Шейново")-  АГ"Запад

 

Линия Бургас - Българово

АГ"Запад" - ул Сан Стефано - бул. Демокрация -  бул. Стефан Стамболов......

.......бул. Стефан Стамболов - бул. Демокрация - ул. Сан Стефано  - (сп. ул. "Александровска") - АГ"Запад

 

Линия Бургас - Камено

АГ"Запад" - ул Сан Стефано - бул. Демокрация -  бул. Стефан Стамболов......

.......бул. Стефан Стамболов - бул. Демокрация - бул. Сан Стефано (сп. "ул. Шейново") - АГ"Запад

 

Линия Бургас  - Извор

АГ"Запад" - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална.....

.......ул. Индустриална - бул. Мария Луиза - АГ "Запад"

 

Линия Бургас - Равна гора

АГ"Запад" - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална.....

.......ул. Индустриална - бул. Мария Луиза - АГ "Запад"

 

Линия Бургас - Крушевец

АГ"Запад" - бул. Мария Луиза - ул. Индустриална.....

.......ул. Индустриална - бул. Мария Луиза - АГ "Запад"

Маршрутът на новите автобусни линии в града минават през специалните бусленти и умните светофари, за да могат максимално бързо да изпълняват курсовете си. С новата транспортна схема се оптимизират маршрутите на градския транспорт и по този начин се намалява излишното им дублиране. Това ще доведе до значително облекчаване на трафика и вредните емисии в града. Разписанията на новите линии също са предвидени така, че да се допълват максимално. 

Община Бургас напомня, че спирането в буслентите е напълно забранено и призовава гражданите в нарушение да преместят автомобилите си. Репатриращите автомобили и органите на реда ще работят извънредно, за да премахват коли, които са в нарушение.

Ето и районите с най-чести нарушения от този вид:

- Ул. "Въстаническа";

- Спирка "Петко Росен";

- Бул. "Ал. Георгиев Коджакафалията" /ИРА/;

- Ул. "Дъга";

- Ул. "Чаталджа";

- Бул. "Тракия";

- Ул. "Георги Калоянчев";

- Ул. "Брацигово";

- Ул. "Уилям Гладстон"

- Ул. "Княгиня Мария Луиза".

Водачите трябва да се съобразяват с това, че когато пътната лента е сигнализирана с жълта единична непрекъсната линия, тя е предназначена за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници и се забранява движението на други превозни средства по нея. За целта по трасето на автобусите от градския транспорт вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата спирането на леки автомобили и таксита за престой или паркиране на спирките е забранено. Те могат да спират единствено за слизане или качване на пътници, но само ако не пречат на автобусите. В случай, че водачът на автомобила забележи приближаващ автобус, е длъжен да намали скоростта и дори да спре, за да не му пречи да извърши необходимите маневри, свързани със спиране или потегляне от спирката. При възникване по време на движение на повреда или неизправност на автомобила в бус лента, водачът трябва да сигнализира с поставянето на предупредителен светлоотразителен триъгълник и да включи аварийните светлини.

Шофьорите, които не спазват правилата и пречат на автомобилите от градския транспорт, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за движение по пътищата. Община Бургас призовава гражданите, които живеят непосредствено до трасетата на новите автобусни линии, да се съобразят с новата пътна маркировка и сигнализация, и да преместят автомобилите в близост до домовете си, където престоят и паркирането е разрешено и не създава пречки за движението.

Въпреки новите изисквания към шофьорите в града, общинска администрация изразява надежда всички да проявят търпение и разбиране, да спазват правилата на новата транспортна схема, която цели по-бърз и по-удобен превоз за пътниците, облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии в Бургас.

Тези, които все още не са си закупили електронни карти, могат да направят това и днес, в "Транспортна къща" на ул. "Александровска", която ще работи извънредно.

 

При нужда всеки пътник може да се свърже със специализирания офис за работа с клиенти на "Бургасбус" в Транспортна къща, на телефон 056 831 422, денонощен диспечер на "Бургасбус" - тел. 056 810 943 и на електронната  поща: bourgasbus@abv.bg.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация