Предна В момента Следва
DE LA SOUL ALL GOOD (REMIX)

Power news

Новата транспортна схема в Бургас влиза в сила от 26 ноември (събота)

Новата транспортна схема в Бургас влиза в сила от 26 ноември (събота)

Новата транспортна схема на Бургас влиза в сила от 26 ноември, събота. Датата е избрана умишлено, за да може гражданите да се адаптират към нововъведенията през по-спокойните почивни дни. Промените се случват по проекта "Интегриран градски транспорт", благодарение на който Бургас успя да обнови изцяло автобусния си парк и значително да подобри своята инфраструктура.

Маршрутът на новите автобусни линии минават през специалните бусленти и умните светофари, за да могат максимално бързо да изпълняват курсовете си. С новата транспортна схема се оптимизират маршрутите на градския транспорт и по този начин се намалява излишното им дублиране. Това ще доведе до значително облекчаване на трафика и вредните емисии в града. Разписанията на новите линии също са предвидени така, че да се допълват максимално.

От ОП "Бургасбус" уточняват, че хората по-често ще ползват повече от едно превозно средство, за да стигнат до крайната си цел. Но допълват, че пътуването няма да се оскъпи, благодарение на новата система за електронно таксуване. Онези, които ползват само 1 линия, от картата им ще се отнемат 0.95 лв., а при второто прехвърляне в рамките на 45 минути - 0.05лв. При всяко трето и следващо в рамките на този интервал от време ще е безплатно.

Гръбнак на схемата ще бъдат двете бързи линии "Б1" и "Б2", които ще свързват кварталите "Изгрев" и "Славейков" с "Меден рудник". Те ще са значително по-ефективни от досегашната "211". Двете разклонения, идващи от Терминал "Изгрев'' и ''Славейков'', се обединяват в района на хотел ''Мираж'' в едно общо трасе, преминаващо по бул. "Стефан Стамболов'' до ул. "Сан Стефано". От Централната автобусна спирка, маршрутът на Бързите автобусни линии продължава по ул. ''Христо Ботев'', ул. ''Иван Вазов'', ул. ''Индустриална'', ул. ''Спортна'', до ул. ''Тодор Александров''. По ул. ''Захари Стоянов" те  достигат до Терминал ''Меден Рудник'', за да обслужат и най-големия жилищен район на града.

Друг ключов елемент от новата транспортна схема са захранващите линии. Благодарение на тях градският транспорт ще има възможност да обслужва по-ефективно вътрешността на кварталите. Подобна линия ще е новата "4", която ще обслужва само Централна градска част. Познатият маршрут на досегашната четворка остава в историята. Тя ще тръгва от Автогара "Запад", след което ще преминава през булевард "Демокрация", улица "Гладстон" и отново ще пристига на Автогара "Запад". Подобни захранващи линии, като новата "4", ще са "13" за ж.к. "Изгрев" и "Славейков",  "9" за ж.к. "Меден рудник".

Промяна в маршрута ще има и за линия № "12". Тя ще тръгва от Терминал "Славейков", по маршрута на старата линия "12", след което ще преминава през Автогара "Запад", Терминал "Юг", покрай Морската градина на Бургас, Терминал "Изгрев", пред университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ще приключва курса си на спирката, от която е потеглил автобусът. В посока, обратна на маршрута на "12", ще пътува новата линия "11". И двете линии ще потеглят от Терминал "Славейков".

Ще бъдат променени номерата на още няколко автобусни линии. Автобус №30, който пътува сега до квартал "Банево", става №3, до квартал "Рудник" ще пътува автобус с номер 6, от терминал "Славейков" до квартал "Лозово" - автобус с номер 7А. Линия №8 ще тръгва от Автогара "Запад" и ще пътува до квартал "Горно Езерово", като определени курсове ще обслужват спирките по ул. "Генерал Вазов".

Автобусите, които ще пътуват за "Долно езерово" ще бъдат с номер 7.

При нужда всеки пътник може да се свърже със специализирания офис за работа с клиенти на "Бургасбус" в Транспортна къща, на телефон 056 831 422, денонощен диспечер на "Бургасбус" - тел. 056 810 943 и на електронната  поща: bourgasbus@abv.bg.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация