Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Новата градска галерия в Поморие ще се бори в надпреварата Сграда на годината

Новата градска галерия в Поморие ще се бори в надпреварата Сграда на годината

 

В Поморие се откри нова модерна галерия, намираща се в старата сграда на Митницата в центъра. С гордост кметът на града Иван Алексиев, обяви в ефира на Power FM – Бургас,  че последните години градска художествена галерия в България не е откривана. Той се похвали, че сградата ще се включи в надпреварата за сграда на годината с културна насоченост. Той уточнява, че зданието е паметник на културата, но през последните години се е разрушавало. „Тръгнахме да търсим възможности, за да й вдъхнем нов живот, но свързана с културата и кулурно-историческото наследство, с духа на Поморие. След срещи с нашите художници, които са много сериозна гилдия, те споделиха, че нямат дом, където да излагат своите картини. Взехме решение тази сграда,  да я превърнем в градска художествена галерия”, допълни още Алексиев.

Кметът разказа, че специалисти са помогнали да се изгради вътрешното пространство. „За една градска галерия, колкото са важни изложбените зали, толкова са важни и помощните помещения. Като такива, в които могат да се прибират част от картините, да се въстановяват. Тук едната част са изложбените зали, а другата част е всичко друго, което е необходимо да работят художниците, да творят, да изложат картините си”, каза още кметът на Поморие.

Новата градска художествена галерия в Поморие ще носи името на художника Дечко Стоев. „Той е работил и творил в Поморие. Преподавал е рисуване в училището. Дечко Стоев е първият почетен гражданин на града. Той е един от нас. Всеки, който е дошъл в Поморие, той си е оставил душата тук. Така е и с Яворов. Една година е живял тук, но ние го тачим много повече от всякъде другаде”, разказа Иван Алексиев.

Кметът на Поморие разкри, че много е държал тази галерия да бъде отворена именно на  1 ноември. Той допълва, че дори са решили да удължат проекта с 1 месец, за да бъде прерязана лентата не на 31 октомври, а на първия ден от следващия месец. „Будителите са не само учителите, не само творците, хората на изкуството, писателите, но и журналистите, строителите дори. Използвам случая да честитя празника на всички! Важното е, че Поморие има една прекрасна художествена галерия”, каза кметът на Поморие.

На откриването днес присъства и внукът на художника Дечко Стоев. Архитектът Явор Стоев сподели, че това е повод гражданите на града да запазят паметта на дядо му. „Със своя принос, той е давал и ще дава пример на поколенията да следват подобен път. Като архитект мога да кажа, че общината е направила нещо прекрасно с реставрирането на сградата и възможността поморийци да я ползват във вида, в който е в момента”, разказа внукът. Той допълва, че въпреки промените, в Поморие са се запазили знаковите места в града от времето на дядо му.

Уредник на новата градска галерия ще бъде Милчо Талев. „Искам да благодаря на община Поморие, че направи такава галерия, която е повод за гордост и престиж на всеки един град, дори на много по-големи от Поморие. За откриването събрахме две експозиции. Едната е от фонда на община Поморие. Картини, които са събирани през годините чрез дарения, пленери. Представени са поморийските художници. Има място и за Дечко Стоев, а за вбъдеще ще обособим постоянен кът само с негови творби”, каза Милчо Талев. Той допълва, че втората експозиция, е част от българската класика. Утвърдени галерии с опит са предоставили 40 изключително ценни платна, сред които оригинали на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Дечко Узунов. За откриването на тази експозиция картини са предоставили галериите в Търговище, Шумен, Бургас, Стара Загора, Казанлък и Плевен.

Информация и снимки: Силвия Сапунова 

Милчо Талев и Иван Алексиев, кмет на община Поморие

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация