Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Новата данъчната декларация с баркод сама смята данъците

Новата данъчната декларация с баркод сама смята данъците

Електронният формат на новата данъчна декларация сама пресмята това, което дължим, информира в ефира на Power FM ПР-ът на НАП – Бургас Христо Узунов. „Това става ако подадем годишната си данъчна декларация с баркод, която е качена на сайта на приходната агенция. Формулярът може да се свали от интернет страницата и да се попълни офлайн. Удобството е, че тя изчислява автоматично дължимия данък, след попълване на данните за доходите, внесените осигуровки и ползваните облекчения. След това трябва да се разпечата, како се генерира баркод, и се подава лично в НАП или по пощата. По този начин се стопява възможността от техническа грешка. Информацията от данните в нашата декларация автоматично се генерират в НАП и по-бързо може да се получат средства, ако му се дължи възстановяване”, разказа още Узунов. Той допълва, че над 40 000 в Бургаско имат такъв ПИК и се възползват от възможностите и електронните услуги на агенцията.

Ако установим грешка в подадените данни, от тази година, може да се подаде коригираща декларация до края на септември. Новост през тази кампания е и това, че ако получаваме всички приходи по банков път, а 80% от разходите са платени по безкасов начин, ползваме отстъпка от 1% от дължимия данък, но не повече от 500 лв. Минималната дължима здравна вноска също се увеличава от 16,80 лв. на 18,40 лв. от тази година.

ПР-ът на бургаската приходна агенция обърна внимание, че физическите лица, които подадат по електронен път своите декларации до 31 март, могат да ползват и 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1 000лв. Той обаче уточнява, че за да се възползваме от тази отстъпка, не трябва да имаме задължения, подлежащи на принудително изпълнение, към момента на подаване на декларацията.

Христо Узунов е категоричен, че данъчната кампания е започнала в Бургас спокойно и без излишно напрежение. Срокът, в който може да се подаде подоходната данъчна декларация е до 2 май. Това е срокът, в който трябва да се платят и дължимите данъци. Новите годишни данъци декларации за облагане на данъците на физическите лица и корпоративните данъци, вече са публикувани на сайта на Националната агенция по приходите. Който иска може да ги получи и на място в салона за обслужване на клиенти. "Подавайте електронно, декларирайте електронно, заплащайте дължимите данъци електронно. Ние сме модерна администрация, защото това спестява, време, нерви и средства", призова Узунов.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация