Предна В момента Следва
THE SHAPESHIFTERS BACK TO BASICS

Power news

Най-строги санкции заради разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово"

Най-строги санкции заради разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово"

На „Лукойл Нефтохим" ще бъдат наложени най-строги санкции заради разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово", каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов тя направи втора инспекция на мястото на инцидента.
По предварителна информация от тръбопровод на рафинерията са изтекли десетки тонове бензин. Няма опасност за населението, нито опасност разливът да замърси питейната вода или морето. Аварийни екипи работят от сряда вечер непрекъснато за ограничаване на размера на щетите.
По време на инспекцията при Василева и Николов пристигна председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим“ Сергей Андронов. Той обясни, че основното подозрение на компанията за инцидента е криминален пробив на тръбопровода с цел кражба на гориво.
Размерът на санкцията ще бъде ясен след като се уточни периметърът на замърсяване от разлива. Министър Василева изиска „Лукойл Нефтохим“ да доставят най-качествените абсорбиращи материали, с които да се ускори почистването. Както и да бъде изградено допълнително боново заграждение, което да попречи разливът да навлезе в защитената местност.
Кметът на Бургас Димитър Николов Каза:
„Достъпът до мястото на инцидента ще остане затворен докато не получа гаранции, че няма никаква опасност за здравето на хората".
Две мобилни станции за измерване на въздуха – на РИОСВ и на общината, вече са разположени в намиращите се в съседство село Братово и квартал „Долно Eзерово“.
Общината също ще предяви претенции към „Лукойл Нефтохим“ за нанесените щети.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация