Предна В момента Следва
BABEK MAMERDZAEV PRINCESA

Power news

Научете повече за тайните на потъналия край Маслен нос древен кораб

Научете повече за тайните на потъналия край Маслен нос древен кораб

Какво разкриват за древните траки останките от корабокрушение, открити на морското дъно край Маслен нос? Какъв е бил товарът на кораба, потънал някога край скалистите брегове? И какво доказват изследванията на предметите, извадени от дълбините? На тези и на още много интересни въпроси ще отговори по време на лекция в Регионален исторически музей - Бургас археологът Мирослав Класнаков.

Специалистът ще разкаже за медните слитъци с дисковидна форма, открити в акваторията на Маслен нос.
"По аналогия с подобни находки от проучени корабокрушения при носовете Gelidonya и Uluburun в Турция и "медните питки" от Българското крайбрежие, са отнесени към късната бронзова епоха. За разлика от слитъците с форма на "разпъната волска кожа" от територията на съвременна България, които са намерени сравнително далеч на запад от морския бряг, тези с дисковидна форма се откриват само под вода", разказва Мирослав Класнаков. И пояснява, че медните слитъци имат отношение не само към презморските търговски контакти на тракийските племенни общности от Странджанското крайбрежие с Егейския свят или други части на Средиземноморието, но и към добива и преработката на метал в Странджа планина през късната бронзова епоха.
Събитието е насрочено за петнадесети февруари, от 11:30 часа, на ул. "Славянска" 69 (зад църквата "Св. св. Кирил и Методий"). Входната такса е преференциална - за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери - 1,00 лв.Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  STUPID LOVE
 • 2
  DENNIS LLOYD
  UNFAITHFUL
 • 3
  БАБЕК МАМЕДРЗАЕВ
  ПРИНЦЕССА
 • 4
  DUA LIPA
  PHYSICAL
 • 5
  THE WEEKND
  BLINDING LIGHTS
Цялата класация