Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Находки от 1910 година ще могат да се видят в Акве калиде

Находки от 1910 година ще могат да се видят в Акве калиде

След продължителни преговори и обезпечаване на сигурността, откритите в Акве калиде златни пръстени отново се върнаха на историческия обект. Находките са част от фонда на Националният археологически институт с музей при БАН, а обновяването на музейната експозиция е резултат от доброто сътрудничество на Община Бургас и РИМ-Бургас.
През 1910-1911 г. се извършва почистване на минералния извор в Бургаските минерални бани - древните Акве калиде. При работата са разкрити два басейна, в които са намерени около 4 000 монети от бронз и сребро, и огромно количество други находки-пръстени, геми от пръстени, кръстове, гребени, игли за коси от кост, фибули и много други. От 1 юни част от тези находки ще бъдат изложени в музейната експозиция на туристически комплекс "Акве калиде". 
Векове наред горещите минерални извори са привличали хора от различни места. Съществувал е обичай, според който всеки, излекувал се благодарение на чудотворните терми, е трябвало да остави дар на трите нимфи-изцелителки. Митичните същества со покровителки на топлия минерален извор. Най-вероятно и златните пръстени са били хвърлени като дар. 
Пръстените за пръв път гостуват в Бургас. Те са безспорно доказателство за динамиката на живот около лечебните води край Бургас през периода на средните векове. Масивните златни пръстени са били изключително ценни за времето си, а притежателите им са имали аристократичен произход. 
Уникалните златни пръстени ще бъдат част от музейната експозиция на туристически комплекс "Акве калиде" от 1 юни. Работното време и цените за посещение можете да видите тук: http://www.aquae-calidae.com/bg/tseni.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация