Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Над 90% от информацията в интернет е т.нар. „кеширана версия” - нищо не се изтрива

Над 90% от информацията в интернет е т.нар. „кеширана версия” - нищо не се изтрива

„Бъдете предпазливи, бъдете умни и знайте, че това, което се случва в мрежата, може да стане публично, не може да бъде скрито”, е посланието на говорителя на Главния прокурор Румяна Арнаудова. Това тя каза пред ученици от гимназията по романски езици „ПГРЕ „Г.С. Раковски“ - Бургас. Там се проведе открита лекция за опасностите от безконтролното общуване в интернет пространството и последиците, до които може да доведе то. Румяна Арнаудова  уточни, че България е член на Европол организацията, обединяваща всички полицейски служби на Стария континент. „Тя поставя три основни акцента за борба с престъпността. На първо място е борбата с тероризма. На второ място това са финансовите престъпления. На трето място европейските полицейски сили определят киберпрестъпленията. Това са престъпленията, които всеки един от нас потенциално може да бъде жертва, но най-вече са деца. Тук са и случаите на педофилия”, информира Арнаудова.

Лекторът обясни на децата от бургаската гимназия, че булшинството от педофилите са образовани хора, които злоупотребяват с деца. Тя уточнява, че според българското законодателство деца са всички до 18-годишна възраст. „Всеки един от вас може да стане потенциална жертва. Лекарите са категорични, че педофилите са болни хора, с психични  заболявания. Това не е слабост, а болест. Медиците казват, че гледането на сайтове с такова съдържание, отключват в 90% от гледащите това заболяване. Това е като шизофренията, човекът е здрав, но нещо отключва болестта”, обясни на децата Арнаудова.

Говорителят припомни, че от всички държави в света, България е в топ 5 по скорост на интернет. Тя допълва, че доставчиците у нас са над 200, а като сравнение посочи, че в Германия са едва 6. „Няма копче DELETE! Почти нищо, което е пуснато веднъж в мрежата като информация, не може да се изтрие. Официално доставчиците казват, че над 90% от информацията е т.нар. „кеширана версия”.  Това означава, че остава в архиви и всичко, което се публикува като снимки и информация, видеа, всичко остава, то не може да бъде изтрито. Може да бъде издирено от мрежата и да стане достъпно за всички. Това е публична тайна”, категорична е Арнаудова. 

 

Информация и снимки: Силвия Сапунова

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация