Предна В момента Следва

Power news

Над 27 млн. са жертви на трафик на хора

Над 27 млн. са жертви на трафик на хора

На 18 октомври светът отбелязва деня за борба с трафика на хора. Над 27 млн. души в света са жертва на тази криминална дейност, споделя Михаил Стефанов от кампания А21 – глобална неправителствена организация бореща се с трафика на хора.  „Само около 1% от тях ще бъдат спасени. Най-добрият начин човек да се предпази, е да не става жертва. Страните в ЕС, които са водещи по брой трафикирани техни граждани са Румъния и България”, допълва Стефанов.

На провелия се днес семинар "Заедно срещу трафика на хора", стана ясно още, че най-често жертвите с цел сексуална експлоатация, се набират от нашата страна и се изпращат в Германия, Холандия, Австрия, Швейцария, Италия, Франция, Испания.

Росица Янева,  секретар на местната комисия за борба с трафика на хора е категорична, че това е нещо, което може да се случи на всеки – не само на бедните, на необразованите. Според нея най-често схемата за набиране на момичета е свързана с изграждане на емоционална свързаност между трафиканта и жертвата.  „Те се влюбват. Това е т.нар. метод "loverboy". Обикновенно момичетата произхождат от дисфункционално семейство, в което връзките са слаби, в които има алкохолизъм и насилие. Тези момичета нямат подкрепата от семейството си . Лишени са от внимание, от усещането, че са значими за някого. Изведнъж получават внимание от мъж, който ги кара да се чувстват специални, важни”, обяснява схемата Янева. Тя уточнява, че се предпочитат момичета, които са навършили 18 години, за да могат безпрепятствено да напуснат страната. Според нея, трафикантите избягват излишни рискове и често са добре консултирани от адвокати.

Росица Янева информира, че момичетата е трябвало на ден да изкарват 1000 лв оборот. „Това обаче е задължително и ако не ги изкарат, ги бият. Те тръгват с уговорка да се дели тази печалба 50/50. Представят си, че ще поработят една, две години и ще си оправят живота, когато решат – ще спрат. Но често реалността там изгелжда много по-различна. Често работят по 16 – 20 часа на ден, докато не изкарат нормата”, изяснява секретарят на местната комисия за борба с трафика на хора. Тя разказва за конкретен случай, при който 23-годишна студентка е била влюбена в 40-годишен сводник. Близките й се усъмняват, че става въпрос за измама и след тричасов разговор с представител на полицията, момичето е осъзнало истината.  

Зам. кметът по Здравеопазване, социални дейности и спорт в община Бургас Лорис Мануелян каза за Power Fm, че Бургас е една от първите общини, която още при създаването на Националната комисия за борба с трафика на хора, е имала свое представителство. „Това не е случайно, заради това, че Бургас е комуникативен център за цяла България, във връзка с туризма, той е по-рисков град за трафик на хора. Комисията работи още от своето създаване много успешно”, смята Мануелян. Той допълва, че не само трябва да се говори за подпомагане на жертвите, а и за превенцията на трафика.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация