Предна В момента Следва

Power news

Набелязани са редица параметри на бъдещо сътрудничество между Китай и Бургас

 Набелязани са редица параметри на бъдещо сътрудничество между Китай и Бургас

Нов търговски маршрут Китай-Бургас. Междудържавното споразумение  бе подписано в държавата с най-мощната икономика в света. Блок влак ще пътува по линията Китай - Казахстан - Азърбайджан - град Поти /Грузия/ - оттам стоките ще стигат с кораб до Бургас и отново чрез железопътен превоз ще се отправят към останалите европейски държави на запад. Оператори на линията ще бъдат китайската държавна компания Zhengzhou International Hub Development and Construction Co (ZIH) и българската "Деспред" АД.

В началото на маршрута стои град Джънджоу, административен център на провинция Хънан. Той има желание да се побратими с Бургас и вече са набелязани редица параметри на бъдещото сътрудничество.

Пред китайския бизнес е презентиран потенциала на Пристанище Бургас, Свободна безмитна зона, новите индустриални зони в общината. Акцент е поставен върху все още неразработената, но най-голяма като площ зона в Равнец /бившето военно летище/. От китайска страна е заявен първоначален интерес към отварянето на складови бази тук, с цел дистрибуция на стоки към страните от ЕС.

В областта на образованието са проведени разговори за разкриването на паралелка с изучаване на китайски език в едно от бургаските средни училища. Китайската държава е готова да осигури за своя сметка необходимите квалифицирани преподаватели. Обсъждана е възможността в перспектива техни студенти да се обучават в двата местни университета.

За директни самолетни полети обаче може да се мисли само, ако броят на китайските туристи, които посещават България годишно, надвиши 20 000.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация