Предна В момента Следва
INNA SUN IS UP

Power news

На 12 август започва „Фестивала на солта”. Успоредно с него честваме рождения ден на Атанасовско езеро

На 12 август започва „Фестивала на солта”. Успоредно с него честваме рождения ден на Атанасовско езеро

12 август се очертава двоен празник за хората, които се грижат и поддържат Атанасовско езеро, както и за всички природолюбители в Бургас и гости на града. Тази година по обясними причини, свързани с промяната на климата Фестивала на солта, който ще честваме за пета поредна година се измества напред във времето и няма да се проведена края на август, както до сега, но пък ще съвщадне с рождения ден на Атанасовско езеро. За двойния празник организаторите са подготвили богата програма наситена с много изненади, приключения и торта за гостите, разбира се. Фестивала на солта ще се проведе на брега на басейните на Атанасовско езеро и ще бъде на тема „Вдъхновени от езерото”. Очакват се близо 4000 посетители, даде информация Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие”. „ За рождения ден на резерват Атанасовско езеро и тази година сме подготвили близки срещи с рожденика. Българска фондация Биоразнообразие и РИОСВ - Бургас ви канят да се включите в комбинираното пътешествие от Бургас до резервата по случай 37-мия рожден ден на именития рожденик.
Ще започнем в 9.00 от "Охлюва" в Морското казино, където очакваме всички с велосипеди да поемат към езерото по велоалеята. Водачи ще бъдат нашите приятели от „Зелена Странджа“. Маршрутът ще мине през Южни солници, където започва Фестивалът на солта и ще продължи към Северни солници. На "Точката" (мястото за наблюдение на миграция) в 10.00 ще бъде следващият сборен пункт - там могат да се включат тези, които идват с автомобили. Оттук поемат орнитолозите от БДЗП, които ще покажат с тръба и бинокли птиците на Атанасовско езеро и ще разкажат най-интересното от този сезон.Традиционната торта за рождения ден ще бъде разрязана вечерта преди концерта.”, допълни още тя.

През целия ден, всички, които пожелаят да се присъиденят към празника ще могат да се наслаждават на къпане в луга и мазане с кал, Акро и Партнерс йога с Миро Рахнев, ще може да станат солничар за един ден и да проучат технологията за производството на сол и после да станат част от Базара на солта, където автори, вдъхновени от езерото ще покажат бижута, илюстрации, тениски и чанти, ще разберат подробности за Фльор де сол, ще хапнат вкусотии, ще се запозная с продукти за козметика, които са направени от сол.

Ако не желаете да карате колело, то всеки може да се разходи с влакчето на солта.То ще ви отведе до басейните с луга и кал, а вашите деца до множеството забвления, които ги очакват на празника. За малчуганите, които обичат да рисуват се дава възможностс с маслени пастели да представят своя поглед върху езерото и птиците и да се включат в изложбата, която ще бъде представена вечерта в халето на солниците. Организаторите са подготвили четене с доброволци на Регионална библиотека „Пейо Яворов”, работилница „Определител за облаци” с БСБ, спортни игри със „Зелена Странджа”, работилница за репеленти със сдружение „За Земята”, работилница „Живот край езерото”.

От 17.00 часа ще се открият изложбите : „Солени пейзажи” на Мариана Сърбова, „SALGTH” на Галина Милкова и „Мечтание за полет” – арт инсталация на Хриси.

Вечерта е наситена с музика и танци, за които ще се погрижат бандата Мери Бойс Бенд и танцово студио за съвременен танц „ДЮН”.

Чувствайте се поканени!Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация