Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Модернизирането на Районната отоплителна централа в „Меден рудник“ е на финалната права

Модернизирането на Районната отоплителна централа в „Меден рудник“ е на финалната права

Основните строително-монтажни дейности по проекта за обновяване на Районната отоплителна централа в к-с "Меден рудник" са към своя край. В това се увериха лично представителят на финансиращата институция - програмният директор на Дирекция за водни ресурси и енергия към Министерство на петрола и енергетиката в Кралство Норвегия Бьорн Оули, Мариана Нителеа от Посолството на Кралство Норвегия в Румъния и представители на българското министерство на енергетиката.

Те се запознаха отблизо с монтирания нов и напълно автоматизиран водогреен котел, който ще произвежда енергия чрез контролирано изгаряне на биомаса от дървесни пелети и трески. Той разполага с максимална мощност от 1650 kW, вграден бункер за гориво с обем 1400 л. и противопожарна система. Новият котел замени стария, който беше неефикасен, силно корозирал и с многобройни течове и аварии.

Това е първият котел с такава голяма мощност за изгаряне на биомаса, който ще се използва за обществени нужди в бургаски регион. Той става част от Централата, която се използва за топлоснабдяване на две училища и една детска градина в "Меден рудник": ОУ "Елин Пелин", СОУ "Константин Петканов" и ЦДГ "Морска звезда".

Гостите разгледаха още новия комин и силоза /обем 30 куб.м./ за складиране на дървените пелети, както и новите инсталации на помпеното помещение и тръбите, използвани за новата подземна разпределителна топлопроводна мрежа от Централата до двете училища и детската градина, които тя захранва. По трасето до учебните заведния са прокарани нови тръбопроводи от фабрично преизолирани тръби, състоящи се от стоманени тръби, изолирани с полиуретанова пяна и и обвивка от полиетиленова тръба.

Предстоят провеждане на тестове на работата на новите инсталации и пускането им в експлоатация за новия отоплителен сезон. Ще бъде изготвен план за оптимизиране на работата на отоплителната централа, което ще допринесе за повишаване периода на експлоатация на инсталираните мощности, спестяване на разходите и допълнително ограничаване на вредите върху околната среда, причинени от експлоатацията на съоръженията.

В рамките на проекта ще се проведат обучения за граждани и специалисти и ще бъде организирано международно изложение на производители на енергийно-ефективни електроуреди за дома, производствени мощности за бизнеса, мощности за производство на енергия от ВЕИ и строителни материали.

Подробна информация за събитията и напредъка по проекта е достъпна на интернет страницата му - www.energygrants-burgas.eu.

Доставката и монтажът на котела и инсталацията от подземни топлопроводи са част от изпълнението на проекта "Повишаване на енергийната ефективност на централно топлоснабдяване на три общински сгради за образование в гр. Бургас, ж.к. Меден рудник" BG04-02-03-022-007/18.08.2015 г.

Финансирането на проекта е осигурено от Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Партньори на Община Бургас са "Технически Университет - София - Технологии" ЕООД и фирма "NORSK ENERGI" - Норвегия. Изпълнител на обекта е бургаската фирма "Термал Инженеринг" ООД.

Реконструкцията на Районната отоплителна централа и подмяната на свързващите тръбопроводи ще гарантират по-качествено отопление на хиляди деца, ще намалят финансовите разходи и ще осигурят по-чист въздух за жителите на комплекса, намалявайки с няколко стотин тона на година отделените вредни емисии.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация