Предна В момента Следва
PAPI HANS 117

Power news

Микровълновата фурна става на 70 години

Микровълновата фурна става на 70 години

Първата печка, която работи с микровълни, е пусната на пазара на 25 октомври 1946 г. За това как е създадена научаваме от професионалния електротехник Александър Стоянов.

Мъкровълновата фурна, или както я наричат повечето хора печка, е по патент на един от най-големите изобретатели на нашето време - Пърси Спенсър.

Откритието станало случайн, без въобще да се работи в тази насока.

Той работел за военната индустрия на САЩ по проект за разработка на радари, като изследвал свръхвисокочестотните трептения в сантиметровия диапазон, наречен магнетрон. Забелязал, че когато включил уреда, парчето шоколад в джоба му започва да се разтапя. Това дава началото да се работи в тази насока.

Изпратил сътрудника си да купи царевични зърна и с помощта на магнетрона ги разпукал. Така пуканките се оказали първата храна, приготвена с помощта на микровълни.

Тези микровълни , които се излъчват от магнетрона предизвикват едно засилено трептене на молекулите, което повишава температурата.

Първата микровълнова е била с размери 1 м на 1.2 м и е тежала цели 120 кг. Цената й е била 5 000 долара. Само няколко години по-късно вече се предлагат фурни с портативни размери, които са значително по-евтини.

Мит или истина е вредатa на микровълновата печка?

Дали e вредна или не. Има достатъчно доказателства в кавички в защита и на двете твърдения. Чел съм какви ли не абсурди как микровълновата влияела. То нямаше орган в човешкия организъм, който не беше упоменат, че страда гастрити, язви, инфаркти и други. Какво ли не чудесии...Аз позиция няма да заемам.

А можете ли да дадете насоки за това как най-безопасно може да се използва?

В качеството си на електротехник мога да дам насоки за безопасното използване на микровълновата.

Като я пуснете, стойте на една ръка разстояние!

Не пускайте печката празна!

Не пускайте печката с повредена вратичка!

Да не се слагат метални чинии, вилици!

Аз също имам микровълнова печка и не смятам да я заменям.

Честит празник на микровълновата!

 Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация