Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Кръгла маса обсъди проблемите с посегателствата над движими и недвижими паметници на културата

Кръгла маса обсъди проблемите с посегателствата над движими и недвижими паметници на културата

Инициатива, свързана с борба срещу злонамерените действия върху движими и недвижими паметници на културата, събра на едно място заинтересовани представители на музеи, полиция и митница.  Милен Николов, директор на регионалния исторически музей в Бургас разказа за Power FM, че идеята на кръглата маса е всяка една от институциите да изкаже своето мнение, за да се достигне до решение, в което да работят в екип.

Един от най-сериозните проблеми, според Николов, е свързан със сериозната иманярска дейност. Според него това са общини, в които няма музей – като Руен, Сунгурларе, Странджа и планинските райони. „Основните усилия са свързани със спиране на тази иманярска дейност, понеже тя генерира и трафик и износ на движими културни ценности”, допълва директорът на регионалния музей. Той допълва, че за опазването им помагат и технологиите. Благодарение на 3D сканирането и поздходящо фотозаснемане, може да се оперира с предмета без той да бъде изваждан извън фондовете, докосван и излаган на външни влияния.

В дискусията взеха участие областният управител Вълчо Чолаков, Яни Толев - началник на отдел "Рентгенови системи" в Митница - Бургас, инж. Виолета Илиева - началник на РИО - Бургас, Мария Бенчева - директор на Регионалната библиотека, Данка Георгиева - директор на Държавен архив - Бургас, общински съветници и интелектуалци.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация