Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Кметът на Бургас даде старта на компютърното обучение в детските градини

Кметът на Бургас даде старта на компютърното обучение в детските градини

Градоначалникът присъства на първия открит урок по информационни технологии на децата от ІV-та група в ОДЗ "Звездица Зорница". Инициативата за ранно компютърно обучение в детските градини се изпълнява в Бургас пилотно за страната, по предложение на Димитър Николов. Заедно с родителите на децата, градоначалникът имаше възможност да види как малчуганите усвояват знанията по математика благодарение на новите технологии. В груповите занимания, преподавателят разчита на интерактивна бяла дъска, а благодарение на тъчскрийна тя може лесно да сортира плодове, например, или да оцвети геометрични фигури в правилния цвят. За изпълнението на индивидуалните задачи пък, всяко от децата е снабдено с таблет. Без усилие на големия интерактивен екран на стената, може да се покаже как всяко от децата се е справило с поставената задача. Останалите преподаватели в детската градина споделиха, че благодарение на технологиите, вниманието на малчуганите е било завладяно за по-дълго време и малките с интерес са изпълнявали новите предизвикателства.

Димитър Николов сподели след урока, че е доволен от това, което е видял. „Ще се учат минимум три пъти в седмицата, но работата с екран ще бъде не повече от 10 минути на час, за да може да се адаптират детските очи за боравене с компютри. Идеята в първите уроци е да покажем на децата, че електронните помагала - компютрите, таблетите не са само за игра и за забавление, а от тях може да се получава и информация”, допълни кметът на Бургас. Той информира и, че достъпът до интернет е ограничен на всички таблети и компютри в сградата на детската градина. Днес стана ясно, че софтуерът за ранното компютърно обучение е разработен специално за община Бургас, която е закупила правата му. Вторият етап предвижда и по-високо интелигентен софтуер.

Иво от екипа на "Гореща точка" също изпробва възможностите на новите таблети и реши няколко от задачите на децата.

Градоначалникът смята, че колкото по-рано се създадат условия и децата се адаптират към съвременните технологии, толкова по-конкурентни и устойчиви ще бъдат те на бързо променящия се свят.  „Аз искам бургаските деца от малки да имат базисни познания по английски език и компютри. Интересното е, че имаше много противоречиви мнения за двете програми, включително и критики. Но това обучение е доброволно и няма нито един родител, който да не се е съгласил детето му да се обучава на компютри и английски. Само за английския език сме ангажирали допълнително 70 преподавателя. С компютрите започваме също с 10”, каза още Николов. Той допълни, че информационни технологии изучават деца от една пилотна група във всяка детска градина. Според него ако системата се окаже приемлива за родители и ръководството на детските градини, ще продължат и с всички групи.

снимки: Иван Сашев и Мануела ЯневаPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация