Предна В момента Следва
MANUEL RIVA & ENELI MHM MHM

Power news

Карнавал за Сирни Заговезни в Поморие

Карнавал за Сирни Заговезни в Поморие

  Сирни Заговезни, известен още като Прошка, е един от най-важните празници в българския народен календар. Поморие стриктно спазва повелите на този ден и вече години наред градът е домакин на атрактивен карнавал с маски. Целта на цветното събитие е на само Злото да бъде прогонено, а заедно да поканим Доброто в душите и в домовете си.

  Тазгодишният бал с маски ще се състои на 26.02.2017 г. /неделя/, като шествието ще тръгне в 18.00 часа от залата на НЧ „Просвета 1888”. Всички кукери, фантастични същества, исторически личности и филмови звезди са добре дошли в читалището.

  В Ахелой също ще отбележат празника подобаващо. Чановете на обикалящите шарени дружини ще звънтят през целия ден, а  от 18.30 часа в двора на ОУ „Христо Ботев” ще бъде запален и ритуалният огън.

  Остават три дни, в които всеки може да подготви своя маскараден костюм или да помогне на детето си да го стори. С настроение и артистичност вдъхнете живот на приказните си герои и дайте своя принос към феерията от звуци и цветове.

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. 
 В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости".
 Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и, разбира се, за общата софра.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация