Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Камен Пенков, сдружение Доза обич: Диагнозата СПИН не е присъда

Камен Пенков, сдружение Доза обич: Диагнозата СПИН не е присъда

Запазва се средното ниво на заразени с вируса на ХИВ в страната – около 200 нови случая на година. Това каза  в ефира на Power FM – Бургас Камен Пенков, председател на сдружение „Доза обич”. Той допълва, че броят на заболелите е достигнал около 2 400 човека. „Работели сме с хиляди хора и можем да кажем, че благодарение и на нашите усилия, в Бургас и областта се запазиха ниски стойностите на инфектираните. Работим с рискови групи от най-предразположените към инфектиране с ХИВ и СПИН. Това за инжекционно употребяващите наркотици, проституиращи мъже и жени, както и тези мъже, които правят секс с мъже. Винаги сме участвали в инициативи, които са насочени към широка общественост, за популяризиране, за увеличаване на информираността по отношение на риска от ХИВ и СПИН”, каза още Пенков.

Председателят на сдружение „Доза обич” информира, че най-добрата превенция е информираността. Според него, хората трябва да са добре информирани за риска, да са информирани и за митовете и легендите по отношение на болестта. „Вирусът на ХИВ-СПИН не се предава от ръкостискане, от целувка по бузата. Диагнозата СПИН не е присъда, не означава, че ще умре след една година. Комбинираната антиретровирусна терапия значително удължава живота на хората.  Медикаментите гарантират живот от поне 20-30 години. Както при всяко заболяване обаче е важна и ранната диагностика. Важно е да знаят какво е ХИВ статус, да се проверяват поне два пъти в годината, колкото по-рано се открие, по-добри мерки могат да се вземат”, каза специалистът.

Камен Пенков каза със съжаление, че програмата „Превенция и контрол на ХИВ-СПИН” приключва. „От догодина не знаем какви средства ще бъдат отделени от държавата за превенция и работа с рисковите групи. Програмата беше финансирана от „Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария”, които се изтеглят от България. Все още не се знае дали някое министерство, ще поеме част от финансирането”, обясни специалистът.

На Часовника днес доброволци от младежкия червен кръст - Бургас и общинския младежки клуб „J.J.Cool A” раздаваха здравно-просветни материали и червени панделки, за всеки, който иска да бъде съпричастен към този ден. Въпреки студа, Лъчезар, който е доброволец в общинския клуб, също подкрепи иницаитавата. Той каза, че хората се спират, информират се, а една голяма част правят и анонимен тест, за да изледват своя ХИВ статус. Най-често това са хора на средна възраст между 30 и 40-годишни. Момчето е категорично, че младежите на неговата възраст не са достатъчно добре информирани за риска от заразяване с вируса. 

Снимки: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация