Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Инсценировка на изгасяне на цистерна с газ в Бургас

Инсценировка на изгасяне на цистерна с газ в Бургас

Изценировка на изгасяне на "горяща" цистерна с пропан-бутан беше проведена днес в района на жп гарата в бургаския квартал Долно Езерово. "Извънредната" ситуация бе част от планова симулация-учение, което се проведе с превантивна цел, за да се проследи времето за реакция, координацията и взаимодействието между всички отговорни институции в Бургас при внезапно възникнала аварийна ситуация.

Тренировката на терен започна в 10.39 часа, след като сигналът бе подаден към телефона за спешни обаждания 112, който имаше за цел да уведоми по най-бързия начин всички останали институции - Пожарната, ОД на МВР, Жандармерия,ЦСМП, Община Бургас, НКЖИ, РЗИ, БЧК и др.

Първи на мястото на инцидента само за 8 минути се отзоваваха екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, на ОДМВР и Жандармерията, както и тези на Пожарна безопасност - 12 м. Останалите екипи пристигнаха 3-4 минути след тях. Това показа, че е спазено времето за реакция и пристигане на отговорните екипи, което по нормативна база е до 30 минути от обявяване на аварията.

 

Веднага беше сформиран щаб за извънредни ситуации, който да контролира и координира взаимодействието между различните екипи на място.

Жителите на улиците "Лом" и "Алабин" бяха евакуирани незабавно от мястото на инцидента, а то беше отцепено от служителите на полицията и жандармерията в радиус от 300 метра. За евакуираните хора бяха осигурени общински жилища и места за настаняванеот ОП "Общински имоти" и ОП "Спортни имоти" към Община Бургас.

Пожарните екипи започнаха охлаждане и обезопасяване на "горящата" цистерна и изтеглиха останалите 2 здрави цистерни на безопасно разстояние. При реална ситуация от дружество "ЛукОйл Нефтохим" споделиха, че са в готовност също да изпратят пожарни автомобили и екипи, както и 45-тонния кран, който до 30-та минута ще бъде на мястото на аварията.

 

 

На "пострадалите" лица бе оказана първа помощ и след овладяване на състоянието им бяха транспортирани с линейка до УМБАЛ Бургас. В реална ситуация ЦСМП Бургас разполага с 5 спешни екипа, като при необходимост могат да бъдат извикани допълнителни екипи от близките градове - Айтос, Карнобат и Средец. Допълнителна грижа и логистична подкрепа на пострадалите оказаха и доброволчески екипи към Български червен кръст.

От кметството в Долно Езерово споделиха, че всички пожарни кранове в района на жп гарата са в изправност и благодарение на дружество ВиК имат достатъчно вода за зареждане на пожарните коли.

 

 

Не е случаен и изборът на място за симулацията, тъй като през жп гара Долно Езерово минават цистерни, превозващи опасни вещества, а самата гара се намира в непосредствена близост до първите улици на квартала.

Учението беше организирано от дирекция "Управление при кризи, обещствен ред и сигурност" на Община Бургас, съвместно със специализираните служби от ОД на МВР - Бургас, Жандармерията, единен телефон за спевни и аварийни обаждания 112, дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ЦСМП към УМБАЛ Бургас, РЗИ, доброволни екипи към БЧК, НКЖИ, "ЛукОйл Нефтохим" и др.

 

 

Снимки: Силвия СапуноваPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация