Предна В момента Следва
MICHAEL GRAY THE WEEKEND

Power news

Ивановден е!

Ивановден е!

Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден. Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Той е увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. 

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и днес. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците. Обредното къпане включва и размяната на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. 

Имен ден празнуват днес Иван, Иванкa, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

Иван и сродните имена са от най-популярните в България.Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация