Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Инж. Георги Лапчев, кмет на град Царево, застава зад рибарите на Ахтопол в казуса за мидените ферми

Инж. Георги Лапчев, кмет на град Царево, застава зад рибарите на Ахтопол в казуса за мидените ферми

Рибарите на Ахтопол се възпротивиха срещу създаването на мидена ферма в морето край града. Те  са готови на всичко,за да възпрат този процес, защото според хората създаването на една такава ферма  би унищожила основния им поминък, защото ще отклони пътя на рибата. За хората подобна дейност е несериозна. Те считат, че ще бъде „от ден до пладне”, че е поредното усвояване на средства, но щетите след нея ще са огромни за обикновените рибари. Хората са гневни и защото никой не е поискал тяхното мнение или съгласие за подобно нещо, защото някой с лека ръка позволява унищожение на традиции и поминък.

За възникналия конфликт на интереси, потърсихме мнение, разяснение и коментар  от Община Царево в лицето на кметът на града инж. Георги Лапчев. „ Три бяха инвестиционните намерения за създаване на мидени ферми, но за две вече е ясно, че няма да се получат – едното пред „Арапя”, другото по – на север. Третото е на фирмата „Еко Фишинг”, което ще се случи или е написано да се случва на входа на град Ахтопол, поглеждайки от морето към сушата. Общината не е страна по този казус, защото говорим за инвестиционно намерение, което  това ще се случи в акваторията, така че там Басейнова дирекция, ИАРА и РИОСВ – Бургас са органите, които би трябвало да се произнесат или да напишат своите становища. Знам за този проблем от преди две години, защото още тогава той се превърна в проблем.  Конфликта или инфлексната а точка е, че ИАРА издавайки разрешение на рибарите да се занимават с улова на паламуд всъщност посочва същата акватория за разрешение на риболов. В същото място позволява и изграждането на въпросното съоражение, което на практика е несъвместимо за упражняване и на двата вида дейност, тъй като няма как да има съоражение в морето, в което рибарите да разпъват своите мрежи. Те най -  вероятно ще се заплитат, късат, което означава, че ще похабяват инвентар, който не е никак евтин.  Точно и за това рибарите казват: „То ще ни пречи”. Никой не е против да има мидени ферми, да има допълнителен бизнес, но той трябва да е много добре съобразен с условностите на района.”

Какво ще се случи от тук нататък? Каква е позицията на Община Царево поискахме да разберем също в ефира на Пауър ФМ – Царево.  В отговор на поискано становище по темата от Басейнова Дирекция, кметът Георги Лапчев дава своята позиция по казуса и то гласи:  „ Въпреки че Общината не е страна по този казус, тя на практика ще се превърне в такава, тъй като , когато бъде издадено разрешението за създаване на такава мидена ферма, тя ще трябва да бъде обслужвана, някой трябва да работи в нея. Когато това започне, тогава идва и въпроса на кметът : къде ще ги разтоварват тези миди, как ще става техния транспорт, това корабче къде ще пристава? На плажа ли ще излиза, както говорят в Примирско, или ще използва пристанищните съоражения в Царево или в Ахтопол? Ако е така – трябва да се подадат нужните документи. Тези двама господа, които представляват фирмата „Еко Фишинг” за тези две години така и не са потърсили никакъв контакт нито с местните хора в Ахтопол, нито с местната управа в града, нито с администрацията  в Царево т.е. никакво отношение, което на практика буди тревоги.  Ако нямаш отношение към нещо, което искаш да построиш, какво всъщност се опитваш да направиш? Ако започне един такъв сериозен добив на мида, той трябва да е изключително добре координиран, за да не попречи на нормалния живот на хората или да влоши условията на туризъм ,а ние изключително много държим те да са добри, така че има много въпроси. Аз напълно подкрепям мнението на рибарите от Ахтопол и заставам зад тях, защото те са прави и на тези въпроси трябва да се отговори. И когато намерим конкретни отговори и намерим баланса, тогава може и да говорим за конкретно инвестиционно намерение.”

На въпроса от студиото на Пауър ФМ – Царево:  Длъжна ли е Агенцията по аквакултури да се съобрази с мнението на Община Царево? – инж. Георги Лапчев отговаря: „Доколкото си спомням, по закон – не, тъй като тя е орган независим от Общината, но в крайна сметка всички закони са написани за това, както хората да им се подчиняват, така и да ги защитават. Няма как обществото на цялото южно черноморие да страда и да се крием зад закон и да кажем така е по закон. ТРЯБВА ДА ИМА БАЛАНС И ТОЧНО ЗА ТОВА  АЗ ЩЕ СЕ НАМЕСЯ В ТОЗИ КАЗУС.”

Интервю: Катя Николова Пауър ФМ - ЦаревоPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация