Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Инструктор по парашутизъм: Първият скок е мъгла, а за втория кураж не достига

Инструктор по парашутизъм: Първият скок е мъгла, а за втория кураж не достига

Днес военните парашутисти от Българската армия отбелязват своя професионален празник. В ефира на Power FM, екипът на „Гореща точка” ни срещна с една невероятна дама, която има зад гърба си повече от 2500 скока с парашут. Днес намираме Валя да продава риба на пазара до спортна зала Младост. Тя с усмивка си спомня, че когато инструктори по парашутизъм са влезли в икономическия техникум, за да ги запознаят с този спорт, целият й клас се е записал.  Валя разказва, че първият скок не си го спомня. „Който е скачал с парашут знае, че първият скок е в мъгла. Той минава през страхотно напрежение, изживяване. По-интересен е вторият скок, защото вече си усетил преживяването на първия и страхът е невероятно голям. Налага се дори помощта на инструктора, за да напуснеш самолета, защото кураж не достига. Всеки следващ скок става все по-интересен”, разказа Валя.  Тя с носталгия си спомни, че е участвала в националния отбор на страната, като дори е била и инструктор. „Всяка година се подготвяха кадри – 100, 150 души. Пресяваха се и оставаха най-добрите - все качествени деца. И до сега те се свързват с мен. И съм страшно благодарна, че съм направила нещо за тях и съм останала в техните сърца”, разказа жената.

Валя обяснява със съжаление, че всички клубове по парашутизъм са била закрити. Тя уточнява, че в Монтана е единственият център, в който се подготвят все още кадри. Нейна мечта остава на кръгъл юбилей, да направи още един скок от висините с парашут.

Днешният ден е професионален празник на военните парашутисти с решение на министъра на отбраната от 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. Честит празник на всички празнуващи.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация