Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Гражданите и кметът на град Царево в петък излизат на протест и затварят пътя за южното черноморие

Гражданите и кметът на град Царево в петък излизат на протест и затварят пътя за южното черноморие

Жители на град Царево ще блокират пътя за южното черноморие в знак на протест, че от години няма изготвен Общ Устройствен План (ОУП) на Общината, което буквално блокира нейното развитие и възможност за кандидатстване по европрограми. Преди ден подробности даде лично кметът на града инж. Георги Лапчев в предаването „Часът на кмета” по Пауър ФМ Царево. Инж. Лапчев беше откровено притеснен от липсата на ОУП. „ Това е болната тема на Общината и тя е болна повече от десет години, тъй като ОУП на Общината е писан далечната 2005 година. Тогава е стартирала тази процедура на ОУП, който да очертае рамките и бъдещото развитие на Общината за период от 20 години. За съжаление през всичките тези  години, макар и написан, многократно обсъждан сред обществото, съден десетки пъти и стигайки до Върховен съд, ОУП не можа да види бял ден. Всъщност видя за едни 20 дни, но тъй като няма екологична оценка, този ОУП на Калин Тихов бе отменен от министър Десислава Терзиева и от 2014 година до ден днешен община Царево е поставена във вакум, тя няма нищо”. Кметът сподели, че и от тук идват проблемите на местните хора. Те дори не могат да преместят ограда или пък не могат да отрегулират земеделски имот в близост до градовете и селата (не на първа линия, тъй като има много спекулации и в тази насока, защото тези имоти от дълго време са продадени за „жълти” стотинки). Местните най – много страдат от това, че няма установен ред. „Вече съм уведомен, че е подготвен мирен протест. Сигурно има много символика  точно на Разпети Петък да излезят  жителите на Общината и да се разпънем на този път.Аз също ще присъствам на мястото, защото жителите на община Царево също са разпънати като на кръст от факта, че колкото и огромно е желанието ни за това да съществуваме, всъщност тази бюрокращина, в която сме изпаднали, не ни позволява”, каза още инж. Лапчев.

Всяко изменение, строеж, реконструкция, създаване на дребен производствен бизнес, са свързани с ОУП. Без него не е възможно кандидатстването по нито един проект на ЕС. Съсловията в района са обрекли препитанието си на отмиране без развитие, защото липсата на един документ създава непреодолими административни пречки.

Жителите на общината не искат да бетонират Черноморието. Те просто желаят равни права като граждани на България.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация