Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Галя Христозова, ректор на БСУ: Няма бивши студенти, празникът винаги остава в сърцата им

Галя Христозова, ректор на БСУ: Няма бивши студенти, празникът винаги остава в сърцата им

Настоящи студенти и вече завършили, отбелязват днес студентския празник 8 декември. С ректора на Бургаския свободен университет проф. Галя Христозова разговаряхме в ефира на Power FM – Бургас, за това как празнуват днешните студенти. „Честит празник и от мен на всички. Няма бивши, тези, които са преминали през студентската скамейка, този празник остава винаги в сърцата на хората. Дори завършилите, празнуват повече от настоящите. Нашите студенти са се организирали да празнуват на различни места. Обикновено те се събират по курсове и по специалности”, обясни ректорът. Тя допълва, че една част са се организирали да празнуват извън града, други ще си останат в Бургас. Като подарък за своите възпитаници, Бургаския свободен университет им подарява днешния и утрешния ден без занятия. Според нея те ще имат достатъчно време да се отпразнуват своя празник, за да могат да се съсредоточат и върху последните седмици на декември. Тогава бъдещите висшисти ще бъдат заляти от текущи изпитвания, контролни и проверки.

Галя Христозова уточнява, че семестърът ще приключи в първите дни на месец януари, а след това предстои и изпитна сесия. „Традиционно години наред приключваме през януари, за да може студентите в рамките на Коледните и новогодишните празници да празнуват, да си починат, а и да се подготвят за сесията. В кръга на шегата им казвам, че три дни за Бъдни вечер и Коледа са им достатъчни. Три дни и за нова година, а останалото време могат да го оползотворят за подготовка за сесията. Последните години обаче сесията не е онова страшно нещо, което беше преди години. Имаме много сериозни форми за контрол през целия семестър. През семестъра, в една от дисциплините, по които преподавам, правя 6 контролни. И този, които има високи оценки се освобождава. Така целият материал, студентите имат възможност да го усвоят много добре. Сесията не е толкова страшна, ако се учи през цялата година”, смята ректорът на БСУ.  Тя е категорична, че сесиите чесо са по-натоварващи за преподавателите, от колкото за студентите.

На въпрос как са се променили студентите  през годините, преподавателят обяснява, че те винаги са подвластни на младостта. Според нея, за тях е присъщо оптимизмът, очакване за бъдещето, светлите перспективи. Тя допълва, че сегашните студенти са различни по начина, по който се подготвят сега. „Интернет и работата с компютри доминират в техните занимания. Използваме тези увлечения, за да можем целия учебен материал да го подготвим и поднесем по този начин. Нашият университет е един от първите, който въведе електронна форма на обучение. Нашите лекции са на електронна платформа и студентите не трябва да пишат диктовки, всичко им е предоставено във вариант, който е удобен за четене. Там има тестове и задачи, като така студентите могат да се упражняват и да бъдат по-подготвени”, смята Христозова. Според нея не са се променили безкрайно много днешните студенти, но времето е различно. Но е категорична, че когато сме в синхрон с времето, можем да се справим с всички предизвикателства.

 

 

Допитване сред студенти направи и екипът на Power FM, питайки ги знаят ли какво празнуват в днешния ден. Отрицателният отговор е само доказателство, че празнуват младостта и самото следване, а не конкретен повод. А поводът за студентския празник днес, е откриването на първия университет в България – Софийски университет. Честит празник на всички!Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация