Предна В момента Следва
LOREEN IS IT LOVE
ON AIR 16:00 - 18:00
Power Top 30 Програмата

Power news

Фотокапани следят за сигурността на птиците в Атанасовското езеро

Фотокапани следят за сигурността на птиците в Атанасовското езеро

В резерват Атанасовско езеро вече са поставени два широкоъгълни фотокапана, с които се събира ценна информация за вида и числеността на наземните хищници в колониите, подходите и времето за навлизане, тяхното поведение и механизмите за преодоляване на защитните съоръжения.

Проектът се нарича "Острови на надеждата" и се изпълнява ор Българско дружество за защита на птиците.

Те ще смекчават отрицателният ефект от наземните хищници върху птиците. Основно решение, което се прилага от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) е изграждане на пасивни защитни системи, включващи оградни мрежи, електропастири, плашила, различни светлинни, звукови и шумови дразнители. Хищниците обаче са достатъчно интелигентни, настоятелни и приспособими животни и в определен момент намират начин да преодолеят поставените им препятствия. Въпросът е това да стане възможно най-късно по време на гнездовия сезон, когато малките вече са излюпени и самостоятелни и ще успеят да се предпазват сами. Това означава, че трябва добре да се познават тези животни, техните навици, местата от които навлизат в колониите и тяхното поведение там.

Ето защо проектът "Острови на надеждата" цели в основата си проучване на хищниците и анализ на тяхното поведение, за да може всяка следваща година да се усъвършенстват системите за защита и да има все по-успешни гнездови резултати.

Данните от фотокапаните до този момент показват, че за разлика от други години в района не се наблюдава засилено преминаване на хищници. За това свидетелстват не само ограничения брой уловени от фотокапаните животни, но и липсата на техни следи край защитните съоръжения и спокойствието, което демонстрират птиците в колониите. Предстои да бъде анализирана събраната досега информация, за да се уточни броя на животните, техния пол и възраст и подходите им за навлизане.  Положителната новина е, че изградените "острови на надеждата" функционират успешно и в колониите е пълно с възрастни птици и техните новоизлюпени малки.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация