Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Фестивал на мановия мед в Царево

Фестивал на мановия мед в Царево

   Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август. Официалното откриване на единадесетия поред фестивал е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево. В ефира на POWER FM ще има живи включвания от мястото на събитието, както всяка година. На откриването на фестивала ще присъстват кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев, Кирилка Янина, началник сектор „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, Анна Петрова, главен експерт МЗХ – „Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР”, Валентин Бялков, директор Областна служба “ Съвети в земеделието”обл. Бургас, Лидия Станкова, директор на Областна дирекция „Земеделие” и др.


    Изложението се провежда всяка година. Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево. Паралелно с него ще се проведе и Първи фестивал на Странджанския цветен прашец.
    Мановият мед се добива най-вече в Странджанския район заради благоприятните климатични условия в този край на страната. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Те се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед. Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация