Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Eпичната битка за спасяване на Самарското знаме се пренесе в Бургас

Eпичната битка за спасяване на Самарското знаме се пренесе в Бургас

Гръмовен грохот на пушки и героични викове огласиха бургаския площад "Св. Св. Кирил и Методий". Поводът бе историческа възстановка на епичната битка за спасяване на Самарското знаме през от 31 юли 1877 г. в Стара Загора.

Инициативата е организирана от Национално дружество "Традиция" със съдействието на Община Бургас. Пред изпълнения с деца, родители и учители площад едни срещу други се изправиха дружина на българското опълчение и отряд от Централната армия на Сюлейман паша, които демонстрираха част от драматичните бойни действия, разиграли се непосредствено преди славната Шипченска епопея.

Участниците във възстановката бяха с реквизит и костюми от периода на войната, което придаде още по-голяма автентичност на събитието. На площада децата можаха да видят и се снимат с оръжията, които са използвани при битката: пушка ситема "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

За първи път историческото пресъздаване е правено през 2007 г. по повод 130-та годишнина от събитията, свързани с боевете за града през 1877 година.

Битката при Стара Загора е бойното кръщене на Българското опълчение, а героизмът на българите възхищава цялото руско командване и генерал Гурко, който ще каже: "Това беше първото сражение, в което се бихте с врага и в което вие се показахте такива герои, че цялата руска армия може да се гордее с вас...".

Днес, честванията на националния празник в Бургас продължават с грандиозен концерт-спектакъл с участието на Силвия Кацарова, ансамбъл "Чинари" и солисти от "Мистерия на българските гласове". Началото му в 18.30 часа в залата на Държавна опера - Бургас, а входът е свободен.

В спектакъла ще вземат участие още "Тенорите", фолклорна формация "Етнотикс", Наталия Братанова, Цветан Иванов и представителният духов оркестър на Община Бургас. Сценарист и режисьор е Боян Даскалов, а водещ - Драгомир Драганов.

Програмата на Община Бургас за отбелязване на 138 - та годишнина от Освобождението на България включва още две събития днес. От 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" ще се проведе камерен концерт на с участието на Шмилена Султанова - сопран, Георги Султанов - тенор и Станка Апостолова - пиано.

По същото време в Дома на писателя на улица "Вола" 1 бургаски творци от сдружение "Бургаска писателска общност" ще почетат националния празник с тематичната вечер "Свещена свобода".

Община Бургас кани всички свои граждани и гости на събитията, посветени на 138-годишнината от Освобождението на България.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация