Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Едва 35% от болните от туберкулоза в Бургас се самоопределят като роми

Едва 35% от болните от туберкулоза в Бургас се самоопределят като роми

110 бургазлии са се разболяли от туберкулоза през миналата година, тази статистика представи д-р Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Бургас, по-известна като Белодробната болница. Д-р Трошанова уточнява, че през 1952 година е имало 1379 заболели пациенти от туберкулоза в Бургас. „За първите 6 месеца от тази година, болните над 65-годишна възраст са само 14%. А деца от 0 до 14-годишна възраст са 6%. Но между 15 и 65 години, работоспособната възраст, са останалите 80%”, информира д-р Трошанова. Тя разби и един мит, информирайки, че само 35% от пациентите са се самоопределили като роми, останалите са български граждани.

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата е стартирала 2004 година. През 2007-2008 година в нея се включват и неправителствени организации, които играят ролята на диспансер. Д-р Трошанова обяснява, че в миналото диспансерите са се грижили за пациентите и техните семейства от деня на раждането, до тяхната смърт. Сега тази роля се изпълнява от неправителствените организации, които следят болните след тяхното изписване от лечебното заведение.  

Митко Доков, управител на „Областен ромски съюз” – Бургас коментира, че извън болничните заведения много малко хора са запознати с програмата за превенция на туберкулозата. „Ние като организация поемаме и траспортните разходи на хората от областта. Защото голяма част от хората, които заболяват от туберкулоза, нямат средства. Една от причините да не потърсят лекарска помощ е именно в липсата на пари. Заедно с медицинско лице посещаваме огнища на заболяването. Целта е да обхаванем повече хора и да ги мотивираме да бъдат изследвани. Работим вече на 98 населени места, покривайки почти цялата област Бургас”, информира Доков.

Управителят на белодробната болница д-р Трошанова информира, че пациентите в Белодробната болница постъпват с диагноза туберкулоза. Тя акцентира на това, че болните не заплащат нито за лечението, нито за медикаментите, нито за храненето по време на престоя им. „След като завърши тримесечната фаза на активно лечение, още 6 месеца стоят вкъщи и получават ваучери за храна. Това всичко благодарение на националната програма, която е подкрепена от бюджета на република България”, информира управителят на специализираното лебечно заведение.

Д-р Трошанова напомня, че туберкулозата е инфекциозно заболяване и се предава по въздушно-капков път. Така лесно всеки в обкръжението на болния може да бъде заразен. „Всички, които са край него, било в семейство или на работа, ние ги обхващаме, за да спрем развитието на болестта в този тесен кръг. Огромно значение има и имунизационния календар. Ако не са направили ваксина или т.нар. проба на Манту, ние не знаем какво е състоянието на индивида и той може да заболее в бъдеще", информира специалистът.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация