Предна В момента Следва

Power news

Двоен празник в Поморие - 20 години Исторически музей и 15 години Музей на солта

Двоен празник в Поморие - 20 години Исторически музей и 15 години Музей на солта

Днес е специален ден за град Поморие,където ще отпразнуват 20 години от съществуването на Исторически музей – Поморие и 15 години от създаването на Музей на солта.  Събитията ще бъдат съпътствани от празненство, на което ще бъде предствена сборника, посветен на историята и развитието на града „Известия на Исторически музей - Поморие” - том 2, издаден по повод двете значими годишнини. Той ще бъде представен от Доц. д-р Катерина Венедикова и доц. д-р Сергей Торбатов. Изданието излиза в 500 броя тираж и всеки би могъл да се сдобие с него днес от 18.00 часа в поморийската Градска художествена галерия „Дечко Стоев“. Първото издание на сборника беше издадено преди 10 години по повод десет годишнината на двете сгради – паметници на културата, разказва в ефира на Пауър ФМ Антон Карабашев, директор на Исторически музей – Поморие. В юбилейния 2 –ри том на юбилейното издание са включени най-новите научни работи на известни археолози, историци и етнографи, фокусирани както върху  историческото минало и културно богатство, така и върху многообразието на Поморие и прилежащия му регион. Изданията на сборника „Известия на Исторически музей - Поморие” се превръщат в традиция, която на всеки 10 години допълва постиженията и развитието на Общината.

Сградата на Историческия музей в Поморие е с богата иастория. Тя е паметник на културата и възникава като Девическа гимназия още в края на деветнайсти век. Във времето търпи трасформации и е ползвана като Основно и Средно училище, през 30 –те години до 90 – те години на двайсти век тя е била Детски дом и вече от 1997 година в нея се помещава Исторически музей.

От своя страна Музеят на солта в Поморие е открит на 7 септември 2002г. Създаден е с финасовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма „Фар“ в изпълнение на проектите „Всичко за солта /АЛАС/“ 2001-2002г. и „Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект на културния туризъм“ 2004-2005г.

Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода.

През 2012-2013г. е реализиран проект „Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции“ с безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013г.). Благодарение на този проект, Поморийските солници и Музея на солта се превръщат в целогодишна туристическа атракция. 

Честит празник!

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация