Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Duck Soft спечели „Климатон“ 2017 – Бургас с проект за предотвратяване на наводнения

Duck Soft спечели „Климатон“ 2017 – Бургас с проект за предотвратяване на наводнения

Бургас стана част от инициативата Climathon, която събира заедно предизвикателства на градската среда от цял свят и ги представя на хора, които имат страстта и познанията да ги решат. Инициативата се проведе на 27 и 28 октомври. 

 

 Climathon е международно 24-часово събитие, насочено към глобалните климатичните промени. Провежда се за трети път едновременно в над 240 града и 70 държави от цял свят.

 Climate-KIC и Cleantech Bulgaria отправиха предизвикателство към всеки ангажиран гражданин, готов да предложи значими решения на Бургас за справяне с негативните последици от климатичните промени. В това начинание те имаха подкрепата на партньорите Община Бургас, ScaleFocus и Start it Smart. В събитието взеха участие 27 души от Бургас, Варна и София, разделени на 4 отбора.

Организаторите осигуриха условия за работа под наставленията на експерти в сферата на предприемачеството и климатичните промени, както и обучение от професионалисти от сферата на бизнес и академичните среди. Това помогна участниците да създадат собствен бизнес проект, който да предложи решение за предизвикателствата на климатичните промени.

Отбор 1 - Dream Green, разработи проект "Технология за обработка на отпадъците в животновъдството".

Отбор 2 - Duck Soft, работи върху идеята за справяне с преливане на отводнителни шахти и внедряване на система за предотвратяване на наводнения.

Отбор 3 - Rivus, предложи проект за умен накрайник за питейна вода, снабден със сензори за изследване на качеството на водата, както и свеждане до минимум разходването на вода до 1,2 л. на минута. 

Отбор 4 - On The Water, презентира проект, насочен към следене количеството и качеството на солената вода посредством умни шамандури.

Проектите бяха оценявани от жури, а критериите за оценка бяха:

1.       Обвързан ли е проекта с тематиката на Климатон 2017?

2.       Иновативен потенциал.

3.       Възможности за реализация.

4.       Екип.

 

Отборите имаха 3 минути да представят проектите си и журито разполагаше с 3 минути да зададе своите въпроси.

След приключване на презентациите журито разполагаше с 15 минути да избере отбора, представил се най-добре.

За победител на Климатон 2017г. е избран Duck Soft.

 

Наградата бе връчена от Руска Бояджиева - зам.-кмет по европейски политики и околна среда. Тя представлява участие в обучение през месец ноември, което ще се проведе във Варшава - Полша. То е насочено към управление на собствените иновации и ефикасни резултати. На семинара експерти от цял свят ще споделят своите знания в управление на подсистеми като енергетика, мобилност, отпадъците и водата.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация