Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Дуалното обучение - брънката на успеха за професионалното развитие и реализация на младите хора

Дуалното обучение - брънката на успеха за професионалното развитие и реализация на младите хора

   Дуалната форма на обучение е брънката на успеха за професионалното развитие и реализация на младите хора. Този вид форма на обучение съчетава професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и предприятие. За сега такава система на обучение се осъществява на две места в нашият град - след 8 -ми клас има само в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (първата паралелка от този тип там е сформирана по проекта „Домино“ преди началото на тази учебна година) и  в 11 клас на ПГМЕЕ /Механото/. Експериментално е пусната паралелка и в ПГ по електротехника и електроника Константин Фотинов, но не се е осъществила поради липса на желаещи. По думите на инж. Виолета Илиева,директор на РИО Бургас ,дълги години професионалните гимназии са провеждали професионалното си обучение в сградите и работилниците , в местата за практика на територията на самите гимназии, но с последните промени на закона за професионално образование и обучение,както и с новия закон за предучилищно и училищно образование, изключително силен акцент се поставя на ученето чрез работа т.е. професионалните гимназии трябва да осигурят работни места в реални производствени условия за своите ученици като затова директорът на всяка професионална гимназия трябва да сключи договор с работодателите, с малкия, средния и по – големия бизнес, така че учениците да провеждат своите часове по учебна и производствена практика в реална среда. Там децата ще имат възможността да се срещнат с работещите в съответната професия, които ще им бъдат наставници и по този начин те по – бързо ще навлязат в работната атмосфера, за да придобият умения за работа.

   През изминалия ден за пореден път община Бургас събира представители на професионални училища и бизнеса за уговаряне на добрите перспективи за съвместна дейност. „Професионалните гимназии искат от бизнеса да се знае какво точно да учат в училище,защото много често представителите на работодателите казват, че учениците не са достатръчно подготвени, за да навлязат в работната среда. Ние искаме от работодателите те да влязат в училище, да имат възможността, което го позволява и закона, да променят и да участват в формирането на учебния план, на учебните програми, да участват при провеждането на държавните квалификационни изпити за придобиване на квалификация по професията – теория и практика и така да няма разделителна черта между  училищата, които произвеждат кадри и тези, които са потребители на тези кадри”, каза за Пауър ФМ инж. Илиева. Хубавото и доброто след провелата се вчера среща е,че работодатели подават ръка на Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" за провеждане на учебна практика на територията на един от хотелите, които менажират. По този повод инж. Илиева допълва:  ”Когато при всяка среща лека по лека, стъпка по стъпка се осигурява терен за реализация  за двама, трима, четирима ученици,въвеждането на системата за учене чрез работа ще придобие по – голям мащаб.”

   Системата на дуалното обучение е разпространена предимно в Германия, Австрия и Швейцария.  Предимства при този вид обучение са: Обучаемият работи на различни позиции в предприятието и опознава работата в отделните цехове и отдели § Обучаемият редува занятията и практическата работа и с това получава съответно разнообразие и мотивация § Придобиваните в училището знания много скоро след това се допълват от реален практически опит и съответно се адаптират към него § Обучаваните получават заплащане по време на обучението си.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация