Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Доц. Галина Терзиева, "Д-р Асен Златаров": Има много голям дефицит на медицински сестри

Доц. Галина Терзиева, "Д-р Асен Златаров": Има много голям дефицит на медицински сестри

На 19 октомври почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец. На днешния ден се отбелязва и денят на българския лекар. По традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".

Екипът на „Гореща точка” в ефира на Power FM, днес отправи поглед и към медицинския персонал, който се подготвя в бургаския университет проф. Д-р Асен Златаров, разговаряйки с доц. Галина Терзиева - ръководител катедра към факултет по обществено здраве и здравни грижи. Според нея порфесията на медицинската сестра е важна и необходима на обществото. „Аз съм изпълнена с надежда, че ще се промени и политиката към професията. Има много голям дефицит на медицински сестри, ежегодно намаляват. Но трябва да положим усилия, за да ги задържим в нашата страна”, смята доц. Терзиева. Тя допълва, че трябва да се работи за повишаване на имиджа на тази професия в обществото. Според нея, тези високи отговорности трябва да са обвързани и с финансово подсигуряване.

На въпрос свързан с масовото напускане на страната на медицински персонал, доц. Галина Терзиева смята, че трябва да се промени държавната политика, за да ги задържат тук у нас. „Нашето общество има нужда от тях. Държавата влага средства за тяхната издръжка и затова те трябва да останат тук. Застарява населението, а то е с по-голям брой хронични заболявания и се изискват повече грижи за поддържане на качеството им на живот”, допълва още специалистът.

Днес екипът ни се срещна и с момче, което иска да упражнява професията медицинска сестра. Напук на шегите, Виктор Григориев казва, че иска да помага на хората. С усмивка добавя обаче, че не е избрал лекарската професия, защото за „медицинска сестра” изпитите са по-лесни. Виктор споделя, че има друго образование като компютърен специалист, но среща с лекари го е подтикнала, да учи това и да помага на хората. Според него, едно от предимствата е, че не си затворен в офис 8 часа на ден и имаш социален контакт с хора. Той е категоричен, че занапред ще бъде медицинска сестра. 

Интервю и снимки: Силвия СапуноваPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация