Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Догодина кметът Димитър Николов ще посреща гости от “бургаското училище” в Чикаго

Догодина кметът Димитър Николов ще посреща гости от “бургаското училище” в Чикаго

Сътрудничество между "Малко българско училище" в Чикаго и Община Бургас подкрепя бургаският кмет Димитър Николов. Вече се водят разговори за съвместни инициативи, които да се реализират през следващата година. Обсъждат се варианти за организиране на детски езиков лагер, научно методически конференции и форуми, срещи на преподаватели.

Инициативата идва от директора на учебното заведение в САЩ -   Живка Бубалова-Петрова:

"Изключително сме впечатлени от реализираните мащабни проекти в ръководената от Вас община и направеното за децата, жителите и гостите на града! Бихме искали да популяризираме тези иновации и сред българите в Америка. Много бихме желали нашите ученици също да почувстват духа на Бургас и да се докоснат до неговата история и култура, а езиковите и културни граници на любимия ни град да достигнат далеч извън териториалните",

написа тя в първоначалното си писмо до кмета Николов.

"Малко българско училище" в Чикаго всъщност е най-многочисленото българско училище извън страната. Наричат го още "бургаското", защото директорите на организацията, както и много учители и ученици произхождат от Бургас и областта.

"Ще бъдем щастливи да ви посрещнем с Добре дошли и се надявам наистина да помогнем за мотивирането на нашите деца в чужбина да изучават българския език",

 

каза кметът Николов.

 

* Историята на "Малко българско училище" в Чикаго:

 

То е регистрирано през лятото на 2010 г. като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница. Започва работа с 13 ученика, а през учебната 2015/16 броят на децата и учениците е вече 480.

През 2014 г. училището получава акредитация от ISBE /Министерство на образованието в щата Илинойс/ за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища.

Друг голям успех на училището е неговото обединяване с нови такива и създаването на филиали (общо 4). През есента на 2016 г. ще започне работа пореден филиал, който се намира в град Огънкуит, щата Мейн.

От няколко години основна сграда за обучение в съботните дни е  гимназията в Елк Гроув вилидж, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго.

 

Линк към фейсбук профила на училището:

https://www.facebook.com/mbuchicago/photosPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация