Power news

Днешното заседание на Общинския съвет е достъпно и за хора с увреден слух

Днешното заседание на Общинския съвет е достъпно и за хора с увреден слух

Днешното 38-то заседание на Общински съвет - Бургас ще бъде достъпно за хора с увреден слух, тъй като ще бъде осигурен видео - жестов превод.

Заедно със звука и картината, които се излъчват в реално време на страницата на местния парламент, в реално време  тече сигнал, позволяващ на хората с увреден слух да следят всичко, което се случва в заседателната зала.

Подобна услуга се предоставя за първи път в нашата страна. Тя е в резултат от успешното сътрудничество между местната власт и инновативните млади хора в България. Това е прекрасен пример как високоскоростен интернет и високите технологии могат да работят в полза на хората с увреждания.

Досега видео - жестов превод се осигуряваше персонално чрез използване на предварително закупен за целта таблет и заплатена абонаментна такса.  За да достигне до максимално много потребители, сега сигналът ще бъде достъпен през сайта на общинския съвет. Тъй като заседанията продължават по-дълго от обикновен разговор, преводът ще се извършва от двама преводачи. Те ще се сменят на всеки 20 минути, спазвайки стриктно Кодекса на жестовите преводачи.

Чрез осигуряване на жестово покритие на публични събития в реално време, се цели подобряване на достъпа на хора с увреждания до обществена информация. Така ще се стимулира участието им в обществения живот.

След края на заседанието ще бъде направен анализ на нагласите на целевата група към предоставянето на подобна услуга. Ще бъде оценена и техническата страна, за да бъдат отстранени евентуални пречки за правилното й функциониране

Такава услуга би била много подходяща при провеждане на различни форуми и срещи. Възможността да се извършва жестов превод е предпоставка за използването й не само за местни, но и при международни събития. Предстои изпробването и на трансскрибция на публично събитие в реално време.

 

За допълнителна иформация:

 

Красимир Червенков- Експерт Община Бургас 0898619006

Даниел Стефанов - Тотал К 0888435142.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация