Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

Националната кампания „АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ КАТО ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР ЗА ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ” е мотото под, което ще протече тазгодишния ден посветен на хипертонията. Целта на кампанията е да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт. Страшното при това заболяване е, че често пъти хипертонията няма ясно изразена симтоматика или има нехарактерна такава и то остава скрито за хората с години докато се увреди някой от прицелните органи, каквито са мозъка, сърцето, бъбреците.Резултатите сочат, че късното откриване на заболяването и лечението е много по – трудни и много по – малко успешно. Изключително важно е поне веднъж годишно да се измерва кръвното налягане и да се контролира. Предсърдното мъждене е най – тежкото ритъмно нарушение и също е със скрити симтоми и бихте могли да разберете за съществуването му от зачестено сърцебиене, прескачане наудари на сърцето и затруднено дишане. Предсърдното мъждене върви ръка за ръка с хипертонията особено, когато хората остаряват.” От 2000 скринирани, 60 лица – 40 мъже и 20 жени т.е. 3% от хората са били с неизвестно предсърдно мъждене”, каза за Пауър ФМ проф. д-р Светла Торбова,председател на Българска Лига по Хипертония.

 

Трябва да се знае, че нормалният ритъм е синосовият ритъм. Това е естествения пейсмейкър, водач на ритъма на сърцето, който изпраща импулси то да се съкращава.

 

При небрежност към симптомите на хипертония, резултатът е възможността  да бъдат образувани кръвни съсиреци и те да бъдат изпратени на първо място в мозъчните съдове, в коронарните съдове, в периферните съдове.

 

„България не е на първо място по неизвестна хипертомия, не е на първо място, както беше дълги години и по честотата на хипертонията. Вече сме на 6 – 7 място в Европейския Съюз и нека продължим в тази насока”, призовава още проф. Торбова.

Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете. В последните 20 години  ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от ПМ вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. ПМ е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания. По данни на БЛХ честотата на ПМ понастоящем е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст.

 

В Световния ден на хипертонията 17 май, за 11-та поредна година у нас ще се проведе Национална здравна кампания под мотото “Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. В Бургас всеки може да провери своите фактори днес, в рамките до 16.00 часа на ул. „Александровска”, пред сградата на Общината.

 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация