Предна В момента Следва
ED SHEERAN PERFECT (ROBIN SCHULZ REMIX)

Power news

Днес отбелязваме Eвропейския ден на езиците

Днес отбелязваме Eвропейския ден на езиците

На днешния 26 септември България се включва в Европейския ден на езиците с ред инициативи, които ще се проведат в първата събота след датата по време на Панаира на езиците с участието на културните институти на европейските страни, представени в България, някои посолства на европейски държави и други организации.

Защо е хубаво да се знае повече от един език, защо е хубаво да усвояваме езици различни от родния, разказва в ефира на Пауър ФМ Женя Димитрова от Училище за езици „Мотив”: „Винаги е били задължително да се знае повече от един език, просто днес се усеща много по – осезаемо. Светът е много по – изискващ от нас, а английският език вече не е достатъчен, защото се предполага, че човек го е научил.Когато става въпрос за търсене на образование или по – добро работно място, професионално развитие, пътуване в чужбина е немислимо да се справим само с родния си език. Всеки език е врата към нов свят. Ако знаеш само родния си език все едно си затворен само в една стая и не можеш да видиш какво има навън.Това изключително ограничава възможностите за образование , за работа, за четене дори – нещо елементарно свързано с ежедневието ни.Факт е, че доста произведения не са преведени и могат да бъдат намерени само в оригинал. Езика дава възможност изцяло за разбиране на музика, изкуство и придобиване на обща култура, тъй като всеки един език е свързан с националните особености на народа, който го говори. Колкото повече езици знаеш, толкова по – лесно научаваш нови, защото добиваш представа за връзката между езиците като цяло, тъй като езика е една обща система, която се развива във времето.”

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него. Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европа има 24 официални езика на ЕС, над 200 европейски езика и около 60 регионални/малцинствени езика, както и още много други.

Като международна институция Европейската комисия съблюдава принципа на многоезичието. Всички 24 официални езика са също така и работни езици на ЕС.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация