Предна В момента Следва
SHOUSE LIVE WITHOUT LOVE

Power news

Днес е Петльовден

Днес е Петльовден

На 20 януари църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий, а по народните обичаи денят е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. В ефира на Power FM уредникът от Етнографската експозиция на Бургаския музей Красимира Дубарова разказа, че основното обредно действие на предците ни, е коленето на петел във всяка къща, в която има мъжка рожба. „Целта е момченцата да растат здрави и да се развиват като истински мъже. Празникът е посветен на здравето и нормалното полово съзряване на момчетата. Ритуалът изисква обредната жертва (петелът) да се заколи на прага на дома. С кръвта му се прави кръст по челата на всички момченца от къщта, за да са здрави през годината. Кръст се рисува също и по външните врати и порти. В къщи, в които има момиченца се коли кокошка”, допълни уредникът. Тя потвърди, че тази традиция се свързва с момента от нашата история, когато момчета са били взимани за еничари.

Дубарова разказа още, че се е смятало, че петелът е недосегаем за зли духове. Затова и събуждането му сутрин рано, е знак за злите духове да бягат. „Означава, че вече може да се излиза от вкъщи и да се тръгва на път. Той е символ на слънцето, възвестява за идващия ден. Петльовите пера пък служат не само за украса, но и пазят от уроки и  се пазят през цялата година. Те пазят от магии. Петелът е умният стопанин, който знае какво да прави с къщата си и с нейните обитатели”, инфоримра Дубарова.

Традицията повелява на Петльовден да се месят обредни хлябове и пити, кравайчета, приготвят се баница и зелник. Друго характерно за днес е, че петелът се сварява цял. Част от приготвената храна се раздава на роднини и съседи за здраве.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Евтим, Евтимия и техните производни. Честит празник!Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация