Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Днес е Игнажден. Внимавайте кой прекрачва прага ви

Днес е Игнажден. Внимавайте кой прекрачва прага ви

Църквата днес отбелязва  деня на свети Игнатий Богоносец. В ефира на Power FM сливенският митрополит Йоаникий разказа, че от Игнажден до Бъдни вечер траят родилните мъки на Богородица. „Свети Игнатий е носил Бога в себе си. Свещеномъченик, оставил е ценни послания и завещания. Ние не можем да вникнем в Божията промисъл, но той е изпратил праведници, светии, които изпълват неговите заповеди и ни оставят светъл пример”, каза митрополит Йоаникий. Той поздрави всички миряни по повод празника.

 

 

За традициите на този ден разговаряхме с Красимира Дубарова, уредник в етнографската експозиция на бургаския музей.  Тя уточнява, че празникът се нарича още „млада година”, „нов ден”, „млад месец” или „полазовден”. Именно затова и ритуалът се казва "полазване". По това, кой човек ще влезе пръв в къщата на празника, се гадае за здравето, плодородието през годината. „Ако се случи първият гост да бъде добър и богат, то и годината ще е плодоносна. Българинът от стари времена е вярвал в добрата и лошата среща, в добрите и лошите очи, в доброто и лошото време. Ако първият гост е мъж или момче, през годината ще има повече мъжки животни. А ако е жена или девойка – женски. Особено много се радвали стопаните ако млада, здрава, красива и бременна жена с децата си, прекрачи прага на дома им”, каза Дубарова.

Днес се месят колачета или малки гевречета за всеки член от семейството. „Първата щипка от тестото се суши за цяр. С втората се прави кръст над вратата. Жените пазят квас от 19 декември до Васильовден. Квасът се суши на вятър, а след това с него се лекуват всякакви болести, защото в нея се добавят магьоснически билки. За предпазване от магьосници жените изчистват комините и изхърлят саждите, заедно с метлата. Те посипват от каденото жито и пепел около къщата, както и във водата, за да се отнесе всичко лошо и да връви всичко по вода през годината”, информира Дубарова.

Уредникът в музея обяснява, че според народните вярвания, който излезе от къщата, не трябва да се връща с празни ръце. На Игнажден коледарите си избират водач и започват да разучават коледарските песни. Тя  е категорична, че не трябва да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът. Също така не се иска и не се дава нищо на заем. На днешния ден предците ни не са шиели и плели, не се е перяло, за да не влети някоя болест.  На Игнажден не се приготвя и боб, за да може годината да бъде без градушки. Дубарова допълва, че в днешния ден не се прави помен за починали, не се ходи и на гости, за да не оставиш късмета си там. 

 

Днес имен ден празнуват Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, ПламенаИмен ден: Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен, Пламена


Честит празник!
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация